Предаја захтјева за чланство у ЕУ до краја године

Срна
Предаја захтјева за чланство у ЕУ до краја године

Сарајево - Предсједништво БиХ задужило је данас Савјет министара БиХ да за наредну сједницу Предсједништва БиХ достави извјештај о припремљености БиХ за предају захтјева за чланство у ЕУ, који ће бити поднесен најкасније до 31. децембра.

Предсједништво БиХ примило је к знању информацију о досадашњем процесу преговора ради закључивања протокола уз Привремени споразум – Споразум о стабилизацији и придруживању /ССП/, како би било узето у обзир приступање Хрватске ЕУ, те информацију са техничког састанка у вези Протокола о проширењу Привременог споразума – ССП-а, одржаног 29. маја.

Из Предсједништва БиХ саопштено је да је задужен Савјет министара БиХ да предузме све неопходне мјере с циљем закључивања протокола уз Привремени споразум до 1. јануара 2016. године.

Предсједништво БиХ усвојило је Извјештај о извршењу Буџета институција БиХ и међународних обавеза БиХ у привх пола године, који ће бити достављен Парламентарној скупштини БиХ.

Прихваћен је Извјештај о учешћу припадника Оружаних снага БиХ и полицијских службеника у операцијама подршке миру, у периоду од 1. јануара до 30. јуна ове године.

Предсједништво БиХ предлаже да Парламентарна скупштина оцијени оправданим и одобри наставак учешћа припадника Оружаних снага БиХ и полицијских службеника у операцијама подршке миру, и то у мировним мисијама УН у Конгу, Малију, Либерији, Јужном Судану, односно Абеуи, и на Кипру, те у НАТО вођеној мисији "Одлучна подршка" у Авганистану.

Предсједништво БиХ упознало се о Информацији о учешћу делегације Министарства одбране БиХ на Европском одбрамбеном самиту, те потписивању споразума између БиХ и ЕУ о успостављању оквира за учешће БиХ у операцијама ЕУ за управљање кризама.

Донесен је закључак да ће БиХ преузети активности везане за предлагање резолуције за успостављање Универзалног кодекса о светим мјестима и за преговарање, лобирање и коначно усвајање ове резолуције на Генералној скупштини УН.

Одобрено је закључивање уговора о донацији између Министарства одбране БиХ и Министарства одбране, цивилне заштите и спорта Швајцарске о донацији материјалних средстава противпожарне заштите и припадајуће опреме и њиховог превоза из Швајцарске.

На сједници Предсједништва донесена је и одлука о покретању поступка за вођење преговора ради закључивања споразума између Савјета министара БиХ и Владе Македоније о узајамном признавању и замјени возачких дозвола.

Донесене су и одлуке о ратификацији више споразума и уговора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана