Пред судијама у Стразбуру тужбе тешке три милиона

Свјетлана Шурлан
Пред судијама у Стразбуру тужбе тешке три милиона

Бањалука - Незадовољни одлукама домаћих судова, грађани су у првом полугодишту ове године пред Европским судом за људска права тужили БиХ чак 564 пута, а одштетни захтјеви о којима одлучују судије износе укупно 3,12 милиона марака.

Показао је то извјештај о раду агента Савјета министара БиХ пред Европским судом за период од јануара до јуна ове године у којем је забиљежен раст апликација из БиХ у односу на прошлу годину, када су поднесене укупно 882 тужбе.

У раду агента пред судом у Стразбуру на крају јуна ове године било је 126 предмета, а најтежи је онај у којем "Панорама д.о.о. Ђуро Миличић" тражи одштету од два милиона марака због неизвршавања правоснажних пресуда домаћих судова.

Други по вриједности предмет је "Чалук и 72 других" гдје тужитељи од БиХ траже исплату 267.000 КМ.

Занимљиво је да је Европски суд за људска права од 1.063 предмета који су ријешени за првих шест мјесеци ове године, само у једном случају донио пресуду, док су остали проглашени неприхватљивим или су брисани.

- Суд је највећи број апликација прогласио неприхватљивим или их брисао и то у поступку у којем одлучује судија појединац, што води закључку да највећи број апликација против БиХ не испуњава формалне услове за подношење - наводи се у извјештају агента БиХ пред овим судом.

Највећи број их је пред комитетом од троје судија и односи се на такозване "понављајуће случајеве" о којима је суд већ одлучивао раније.

- Међу апликацијама које су поновљене највећи дио их се односи на питања измирења правоснажних судских пресуда којима је досуђена ратна штета у Републици Српској. С обзиром на то да су власти у РС скратиле рок исплате ратне штете са 20 на 13 година, закључено је да су предузете адекватне мјере и успјешно имплементиране обавезе из ранијих пресуда. У таквим околностима, стекли су се услови да комитет у идућем периоду брише са листе предмета око 400 апликација које се налазе у поступку - наведено је у извјештају агента БиХ.

БиХ је, показује извјештај, најчешће тужена због неизвршења правоснажних пресуда домаћих судова, што повлачи питање заштите права на правично суђење и заштиту приватне имовине.

- Проблем неизвршења пресуда домаћих судова такође је детектован од стране Уставног суда БиХ као најчешћи извор повреде права из Конвенције о људским правима - нагласила је агент БиХ пред Европским судом Белма Скалоњић.

Додала је да је БиХ успјешно извршила укупно 22 пресуде Европског суда и 23 одлуке о пријатељским нагодбама и унилатералним декларацијама.

Исплате

Белма Скалоњић је навела да су на основу извршених пресуда Европског суда за људска права надлежне власти у БиХ исплатиле око 2,46 милиона марака.

- На основу закључених пријатељских нагодби и унилатералних декларација исплаћено је око 25 милиона КМ - истакла је Скалоњићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана