Правосудним органима БиХ пријети забрана прислушкивања сумњивих особа

klix.ba
Правосудним органима БиХ пријети забрана прислушкивања сумњивих особа

Правосудни органи у БиХ могли би се наћи у озбиљном проблему који је резултат одлуке Уставног суда БиХ који је ставио ван снаге одредбе које се односе на одредбе Закона о кривичном поступку БиХ, међу којима је и прислушкивање.

На дневном реду данашње сједнице Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ налази се захтјев шефа Клуба заступника СДА Амира Фазлића за разматрање Приједлога закона о измјенама и допунама Закона о кривичном поступку БиХ по хитном законодавном поступку.


Замјеник предсједавајућег Представничког дома ПСБиХ Шефик Џаферовић казао је да је Уставни суд БиХ 15. и 16. фебруара разматрао неизвршење ове одлуке. Он је рекао да уколико Уставни суд БиХ стави ван снаге ове одредбе, БиХ ће доћи у опасну ситуацију када је ријеч о актуелним предметима пред Судом БиХ.

"Не бих желио да било ко од нас буде одговоран. Врло озбиљна ситуација нас чека", рекао је Џаферовић.

Он је казао да је приједлог закона радила експертна група јер нико од парламентараца није квалифициран да напише текст закона, након чега је замолио парламентарце да разумију озбиљност ситуације и да подрже хитну процедуру.

Шефица Клуба заступника СДС-а Александра Пандуревић рекла је да уважава потребу да се ријеши проблем, али да је предлагач требао ријешити само питање одлуке Уставног суда БиХ, а не предлагати шире промјене.

Како каже, заступници су синоћ добили материјал, што значи да нису имали довољно времена да проуче о чему ће уопште гласати. Она је посланицим СДА поручила да су се требали озбиљније односити према овом проблему.

Посланица СДА Нермина Капетановић подсјетила је да је 7. јула 2017. године у Службеном листу БиХ објављена одлука Уставног суда БиХ и да постоје оправдане сумње како ће највиши орган судске власти у марту ставити спорне одредбе ван снаге.

Она је казала да ће, уколико дође до тога, ван снаге бити стављене одредбе које се односе на имунитет свједока и посебне истражне радње (ПИР). Како каже, Тужилаштво БиХ неће моћи покретати нове истраге чиме ће се изаћи усусрет криминалцима.

Отворено је питала министра правде БиХ Јосипа Грубешу због чега у парламентарну процедуру није упутио измјене и допуне овог закона.

Пандуревић је казала како вјерује да Уставни суд БиХ неће ставити одредбе ван снаге, јер би то био директан ударац на уставни поредак БиХ.

Ријеч је узела и предсједавајућа Представничког дома ПСБиХ Борјана Кришто која је казала да је Уставни суд БиХ већ одржао сједницу на којој је требао ставити одредбе закона ван снаге, али да то није учинио.

"Хоће ли то урадити ја не знам, то је ствар Уставног суда. Сви знамо шта би требало учинити", казала је она.

Истакла је да неће подржати то да приједлог овог закона упути било који посланик јер је ријеч о материјалу који треба да третира Министарство правде БиХ.

Она је предложила да се одгоди изјашњавање о Фазлићевом приједлогу и да Савјет министара БиХ достави свој приједлог измјена закона за наредну сједницу Представничког дома ПСБиХ 21. марта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана