Pra­vo­su­đe pri­gu­še­no, ne­ma ka­zni za funkcione­re

Vedrana Kulaga
Pra­vo­su­đe pri­gu­še­no, ne­ma ka­zni za funkcione­re

Vašington - BiH je na listi vladavine prava Svjetskog projekta pravde (SPP) pala za šest mjesta u odnosu na godinu ranije, a tome su doprinijeli sve veći pritisci politike na pravosuđe, loša opšta situacija, korupcija i nedovoljno učešće građana u donošenju ključnih odluka.

SPP je objavio indeks vladavine prava koji pokriva 2017. godinu prema kojem je BiH svrstana na 56. poziciju u konkurenciji 113 zemalja, dok je u 2016. bila na 50. mjestu. Indeks vladavine prava kreira se na osnovu mišljenja građana i pravosudnih eksperata iz javnog i civilnog sektora.

- Iako je BiH prije dvije godine otpočela ozbiljnije pregovore sa EU s ciljem približavanja evropskoj porodici, to joj nije donijelo mnogo napretka u pogledu zaštite prava njenih građana i podizanja rejtinga na međunarodnoj sceni - navedeno je u obrazloženju.

Jedna od rijetkih stvari koja je ocijenjena pozitivnom je bezbjednost građana i imovine. Na toj skali BiH se popela za 19 mjesta u svjetskom rangiranju, a zauzima deveto mjesto u regionu. Prema tom parametru ima i najbolji rejting - 44. pozicija.

Pogoršanje je primijećeno u vezi sa ograničenjem samovolje vlasti za šta je najviše, prema obrazloženjima, odgovorna slaba kažnjivost funkcionera za zloupotrebu položaja, veće ograničavanje sudske vlasti i njena nemogućnost da se suprotstavi izvršnoj. BiH je najgore rangirana prema tom faktoru i nalazi se na 83. poziciji.

Nazadovanje je primjetno i u vezi sa otvorenosti institucija vlasti. U obrazloženju je navedeno da je smanjena dostupnost zakona i podataka vlasti, a da je oslabljeno i učešće civilnog sektora u procesu donošenja odluka. Lošije stanje u odnosu na prethodni izvještaj zabilježeno je i u zaštiti osnovnih prava. BiH loše stoji na polju slobode govora i prava na privatnost, dok su indeks slobode vjeroispovijesti i okupljanja i pitanja diskriminacije i radničkih prava nešto iznad prosjeka.

Što se tiče korupcije, zaključeno je da je došlo do njene stagnacije mada je BiH i dalje rangirana na loše 73. mjestu. Najveća korupcija, prema ovom izvještaju, zabilježena je u zakonodavnoj vlasti mada je visoka i u izvršnoj i nešto manje u pravosuđu, policiji i vojsci.

Od zemalja zapadnog Balkana najlošije je rangirana Srbija koja je na 76. poziciji, dok su najbolje ocijenjene Slovenija (26) i Hrvatska (35). Generalna ocjena je da je većina od 113 posmatranih zemalja doživjela pad na polju ljudskih prava, ograničenja samovolje vlasti i pravosuđa.

Doktor političkih nauka Srđan Perišić smatra da će BiH i u idućem periodu zadržati slične ocjene.

- Imamo na sceni jasno jačanje partija, a ne pravne države. Vladavina prava ne proističe iz institucija, već iz jačine političkih stranaka jer se odluke donose u strankama, a ne u institucijama. Jasno je da su takve osnove dovele do pada na listi i da su zbog takve postavke u sistemu neke vrijednosti daleko ispod potrebnog nivoa - rekao je Perišić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana