Pravosuđe palo na putovanjima i telefoniranju

Vedrana Kulaga
Pravosuđe palo na putovanjima i telefoniranju

Sarajevo - Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS), Sud i Tužilaštvo BiH, te Ustavni sud za samo šest mjeseci ove godine potrošili su gotovo 20 miliona KM, mahom za plate, a nisu štedjeli ni na putnim, telefonskim i izdacima za ugovorene usluge.

Polugodišnji izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH je pokazao da su pravosudne institucije, u odnosu na prvu polovinu prošle, ove godine potrošile oko 1,6 miliona KM.

Među njima, po ukupnim izdacima, prednjači Sud BiH, koji je do kraja juna iskeširao 7,21 milion KM za pokrivanje bruto plata i naknada zaposlenih, putnih troškova i ostalih. To je za oko 165.000 KM više nego u prvoj polovini prošle godine. Prema podacima iz izvršenja budžeta, više novca je otišlo za plate, te za telefonske i putne troškove.

Sud BiH, po izdacima, prati Tužilaštvo BiH. Njihov račun je na kraju juna dostigao 5,91 milion KM, odnosno 1,23 miliona više nego lani. Više je dato za telefonske i putne izdatke, a i za ugovorene usluge. Za njih je, naime, otišlo oko 100.000 KM, odnosno ukupno 394.400 maraka.

Troškovi VSTS-a zaustavili su se na 4,07 miliona maraka i veći su za oko 140.000 KM. Polugodišnji izvještaj je pokazao da su nadležni i ostali zaposleni u ovoj instituciji više potrošili za plate i naknade, ali i za putne troškove.

U ovoj grupi najmanje je potrošio Ustavni sud BiH. "Zaustavili" su se na 2,63 miliona, što je oko 100.000 više nego lani. Prema podacima iz izvršenja budžeta, oni su smanjili troškove na nekim stavkama, ali je iznos za plaćanje ugovorenih i drugih posebnih usluga "skočio" sa prošlogodišnjih 27.000 na 146.000 maraka, koliko je evidentirano na kraju juna ove godine. 

Prema podacima Ministarstva finansija i trezora BiH, na kraju juna u VSTS-u je radilo 137 osoba, u Ustavnom sudu ukupno njih 89, Sudu BiH ukupno 269, dok su u Tužilaštvu BiH radila 223 radnika.

Predstavnici RS stalno upozoravaju da se za rad ovih pravosudnih institucija daju enormni iznosi, koji nemaju uporište u onom što pokazuju njihovi rezultati rada. Dosta kritika ide i na račun brojnih drugih institucija BiH.

Polugodišnji izvještaj je pokazao da je više od 403 miliona maraka otišlo za rad institucija BiH za samo šest mjeseci ove godine, a da je gotovo trećina povećala izdatke u odnosu na isti period lani. 

Iako su ukupni izdaci manji za oko 12,3 miliona KM u odnosu na isti period lani, što u Ministarstvu finansija i trezora objašnjavaju manjim izvršenjem kapitalnih izdataka, podaci iz polugodišnjeg izvještaja o izvršenju budžeta pokazuju da je od 75 institucija njih čak 27 potrošilo više novca ove godine.

Najviše novca iz budžeta ponovo je otišlo za lična primanja zaposlenih, kojih je u prvom polugodištu prosječno bilo 22.131.

Na bruto plate i naknade otišlo je više od 258,71 milion KM, što je za oko 1,4 miliona više nego u istom periodu prethodne godine, a za naknade troškova zaposlenih dato je 50,75 miliona.

Za ugovorene usluge iskeširano je 17,9 miliona, za prevoz i gorivo 6,3, a za telefonske i poštanske usluge četiri miliona.

Povećani su i troškovi zakupa za smještaj institucija i to za oko 400.000 KM, te je za ove stavke dato više od 9,5 miliona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana