Pravosuđe kreira montirane procese

Željka Domazet
Pravosuđe kreira montirane procese

Sarajevo - Dom naroda Parlamenta BiH odbio je juče izvještaj o radu Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) za 2013. godinu, a većina delegata izrekla je oštre kritike na rad te institucije i kompletnog pravosuđa.

Protiv usvajanja izvještaja glasali su svi delegati srpskog i hrvatskog naroda osim Martina Raguža iz HDZ-a 1990 koji je bio suzdržan. Izvještaj su podržali svi prisutni delegati bošnjačkog naroda, a glasanju nije prisustvovao jedino Fahrudin Radončić iz SBB-a.

Delegati su u raspravi istakli da se iza navodne nezavisnosti pravosuđa kriju nerad i montirani procesi poput spektakularnih hapšenja ili podizanja optužnica protiv političkih zvaničnika koji završavaju oslobađajućim presudama.

Predsjedavajući Kluba delegata srpskog naroda Sredoje Nović istakao je da je ključan izbor tužilaca i sudija.

- VSTS je birao te kadrove. Bilo bi dobro paralelno sa izvještajem VSTS-a razmatrati i izvještaje Tužilaštva i Suda BiH da bi se mogao tražiti izlaz iz postojeće situacije u pravosuđu u BiH - istakao je Nović.

On je istakao da je čudno da su mediji prisutni prilikom hapšenja u marginalnim predmetima.

- Takva hapšenja imaju za cilj demonstraciju sile. Zar je moguće da tako spektakularna hapšenja imamo samo u BiH? To je demonstracija sile i povreda ljudskih prava - rekao je Nović i dodao da građani BiH ne zaslužuju strah koji se time izaziva.

Delegat hrvatskog naroda Mario Karamatić (HSS) istakao je da javnost mjesecima svjedoči farsama u postupcima Tužilaštva i Suda, a da VSTS ne reaguje na te slučajeve. On je pozdravio podatak iz izvještaja o povećanju broja riješenih predmeta, ali je ocijenio da sudovi i tužilaštva efikasno rade samo kada treba "derati kožu malim ljudima". ...

 

Opširnije pročitajte u štampanom ili elektrnskom izdanju "Glasa Srpske"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana