Pravobranilaštvo Srpske traži blokadu računa UIO

ATV
Pravobranilaštvo Srpske traži blokadu računa UIO

Pravobranilaštvo Republike Srpske uputilo je zahtjev bankama da blokiraju račune Uprave za indirektno oporezivanje BiH, nakon što je Sud BiH krajem godine obustavio prinudnu naplatu.

ATV-u je u Pravobranilaštvu potvrđeno da su zahtjev poslali zbog nastavka pljenidbe preostalih 24 miliona maraka duga Fedracije Republici Srpskoj iz ranijeg perioda od neravnomjerne raspodjele prihoda od PDV-a.

“Istekao je rok za koji je period izvršenja odložen, to je 3. mart i izvršenej se po službenoj dužnosti nastavlja, tak oda je Pravobranilaštvo iz tih razloga uputilo zahtjev bankama za nastavak izvršenja”, kaže Slađana Kosmajac, zamjenik pravobranioca Republike Srpske.

Sud BiH već tri puta je obustavljao postupak prinudne naplate, a posljednje rješenje Suda važilo je do  3. marta ove godine. Uprava za indirektno oporezivaje i Pravobranilaštvo BiH od Suda su tražili obustavljanje naplate zbog poteškoća u radu te institucije. 

Ipak, u Upravi tvrde da ta institucija nije ni trebalo da bude tužena, jer sprovodi odluke Upravnog odbora, u kojem se do danas nisu dogovorili o drugom načinu izvršenja sudske presude. Ipak, do danas nijedna od komercijalnih banaka, na zahthev Pravobranilaštva,  nije nastavila sa  blokadom računa Uprave. 

“Niti juče, niti prekjuče u toku dana nije bilo blokade od strane komercijalnih banaka uplatnih računa javnih prihoda po osnovu indirektnih poreza. Da li će se nešto desiti u toku dana, Uprava će informaciju imati sutra. Moram reći da je po ovoj sudskoj presudi do sada sa jedinstvenog računa Uprave za indirektno oporezivanje skinuto 4,6 miliona konvertibilnih maraka”, Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Republika Srpska je 2011. godine tužila Upravu za indirektno oporezivanje BiH, a onda je isplaćen glavni dug. Postupak je do danas nastavljen za naplatu zatezne kamate, koja se sa 15 miliona povećala čak na 28 miliona maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana