Правобранилаштво Српске тражи блокаду рачуна УИО

ATV
Правобранилаштво Српске тражи блокаду рачуна УИО

Правобранилаштво Републике Српске упутило је захтјев банкама да блокирају рачуне Управе за индиректно опорезивање БиХ, након што је Суд БиХ крајем године обуставио принудну наплату.

АТВ-у је у Правобранилаштву потврђено да су захтјев послали због наставка пљенидбе преосталих 24 милиона марака дуга Федрације Републици Српској из ранијег периода од неравномјерне расподјеле прихода од ПДВ-а.

“Истекао је рок за који је период извршења одложен, то је 3. март и извршенеј се по службеној дужности наставља, так ода је Правобранилаштво из тих разлога упутило захтјев банкама за наставак извршења”, каже Слађана Космајац, замјеник правобраниоца Републике Српске.

Суд БиХ већ три пута је обустављао поступак принудне наплате, а посљедње рјешење Суда важило је до  3. марта ове године. Управа за индиректно опорезиваје и Правобранилаштво БиХ од Суда су тражили обустављање наплате због потешкоћа у раду те институције. 

Ипак, у Управи тврде да та институција није ни требало да буде тужена, јер спроводи одлуке Управног одбора, у којем се до данас нису договорили о другом начину извршења судске пресуде. Ипак, до данас ниједна од комерцијалних банака, на захтхев Правобранилаштва,  није наставила са  блокадом рачуна Управе. 

“Нити јуче, нити прекјуче у току дана није било блокаде од стране комерцијалних банака уплатних рачуна јавних прихода по основу индиректних пореза. Да ли ће се нешто десити у току дана, Управа ће информацију имати сутра. Морам рећи да је по овој судској пресуди до сада са јединственог рачуна Управе за индиректно опорезивање скинуто 4,6 милиона конвертибилних марака”, Ратко Ковачевић, портпарол Управе за индиректно опорезивање БиХ.

Република Српска је 2011. године тужила Управу за индиректно опорезивање БиХ, а онда је исплаћен главни дуг. Поступак је до данас настављен за наплату затезне камате, која се са 15 милиона повећала чак на 28 милиона марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана