Pravo na referendum jače od ofanzive FBiH

Ž. Domazet, M. Latinović
Pravo na referendum jače od ofanzive FBiH

Banjaluka, Sarajevo - Bošnjački zvaničnici juče su jurnuli u ofanzivu na Ustavni sud BiH, OHR i ambasade zemalja članica Savjeta za primjenu mira (PIC) tražeći da bude van snage stavljena odluka Narodne skupštine RS o održavanju referenduma o Danu Republike.

Iz RS su im odgovorili da će referendum, koji je odgovor na odluku Ustavnog suda BiH da Dan Republike ne može da se obilježava 9. januara, biti održan i da ne može biti spriječen.

Član Predsjedništva BiH i lider SDA Bakir Izetbegović podnio je Ustavnom sudu BiH zahtjev za rješavanje ustavnopravnog spora BiH sa RS. Isti potez su zatim povukli i njegovi stranački saborci predsjedavajući Doma naroda Safet Softić i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Šefik Džaferović.

- Spor je prouzrokovan kršenjem ustavnopravnih nadležnosti BiH, odnosno kršenjem obaveze RS da poštuje Ustav BiH u vezi sa konačnom i obavezujućom prirodom odluka Ustavnog suda koji je zaključio da 9. januar ne može biti određen za Dan Republike. Samim tim sporna je odluka Narodne skupštine RS i njenim sprovođenjem se krše Ustav BiH i obavezujuće međunarodno pravo za BiH - istakao je Izetbegović koji je zatražio od Ustavnog suda BiH da utvrdi da je odluka Narodne skupštine o referendumu protivna Ustavu BiH i da je stavi van snage, a da obaveže parlament RS da anulira sve odluke koje su uslijedile poslije nje.

Potpredsjednik RS Ramiz Salkić upozorio je u pismu ambasadorima zemalja članica PIC-a međunarodne organizacije da ne smiju dopustiti održavanje referenduma navodeći da će to značiti uvođenje novih praksi u kršenju Dejtonskog sporazuma, dovesti do destabilizacije i otvoriti mogućnost za vraćanje u devedesete godine prošlog vijeka.

- Ako OHR dopusti održavanje referenduma, smatraćemo tu instituciju suvišnom i bez ikakve uloge u našem društvu - istakao je Salkić.

Otvoreno pismo OHR-u i članicama PIC-a uputio je i predsjednik SDP-a Nermin Nikšić pozivajući ih da djeluju kako referendum ne bi bio održan.

Najviši zvaničnici RS poručili su da će referendum biti održan i ponovili da Srpska time ne krši ni Ustav ni Dejtonski sporazum, a podršku su dobili i od ruskog ambasadora u BiH Petra Ivancova koji je posjetio Banjaluku. Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je tokom sastanka sa Ivancovim da RS neće odustati i da će referendum biti održan 25. septembra. Ivancov je poručio da se Ruska Federacija slaže s tim da narod RS ima pravo da putem referenduma iskaže svoj stav.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović istakao je u razgovoru sa Ivancovim da je parlament  u skladu sa najvišim demokratskim principima jednoglasno donio odluku o raspisivanju referenduma i da su ispoštovane sve ustavne i zakonske odredbe kako bi se provjerila volja građana u vezi sa praznovanjem 9. januara kao Dana Republike.

- Građani RS, kao i svi drugi narodi, imaju pravo na demokratsko izjašnjavanje o svim pitanjima koja su od njihovog vitalnog interesa. Referendum ne ugrožava ustavnopravni okvir BiH i riječ je o pitanju koje se odnosi na pravo RS da uređuje datume svojih praznika. Narodna skupština očekuje od Ustavnog suda BiH da odgovori na apelaciju kojom je zatraženo da preispita i poništi svoju odluku kojom je osporio 9. januar - rekao je Čubrilović.

Premijer RS Željka Cvijanović kazala je da spor pred Ustavnim sudom ne može odgoditi referendum.

- Očekujem od Ustavnog suda BiH da se prvo oglasi o onome što su tražile institucije RS. Jadna je država koja se navodno brani gušenjem demokratije ili sprečavanjem referenduma. To pokazuje da država ima deficite razne vrste i da je u ozbiljnim problemima. Sve ovo je snažan atak na institucije RS i proces našeg degradiranja i razvlašćivanja. Prije nekoliko godina na meti su bila naša obilježja, sada je na redu Dan Republike, a onda će vjerovatno na dnevnom redu biti i naziv Republika Srpska - istakla je Cvijanovićeva.

Član Predsjedništva BiH iz RS Mladen Ivanić ponovio je da Izetbegović ne može u ime Predsjedništva otvarati pitanja ustavnosti, pa tako ni u slučaju referenduma.

- Izetbegović ne može to predstavljati kao sukob između institucija BiH i entitetskih institucija jer on ne predstavlja institucije BiH - naglasio je Ivanić.

Potpredsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić naglasio je da niko ne treba da ima iluzije o tome da bilo ko može da spriječi izjašnjavanje stanovnika RS.

- Mi ne namećemo svoj datum ni Federaciji, ni BiH, nego biramo svoj datum za Dan Republike. Izetbegović se obraća Ustavnom sudu BiH kao organu SDA i taj sud koristi kao sredstvo obračuna sa RS. Ustavni sud BiH sada može da pokaže da li je oruđe u Izetbegovićevim rukama ili se bavi ozbiljno svojim poslom - naglasio je Stevandić.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović smatra da nema nijednog razloga da Narodna skupština RS povuče odluku o raspisivanju referenduma.

Simić: Sve na Ustavnom sudu

Pravni ekspert i bivši sudija Ustavnog suda BiH Krstan Simić rekao je da je u ovom slučaju najviše sporno to što je Ustavni sud već ocijenio usaglašenost Zakona o praznicima RS sa Ustavom BiH.

- Ustavni sud je zauzeo praksu da se ne bavi odlukama jer bi došao u poziciju da se može baviti bilo kojom odlukom donesenom u BiH. Jedno pitanje je da li će Ustavni sud prihvatiti da razmatra odluku Narodne skupštine RS i njenu usaglašenost sa Ustavom BiH, a drugo da li će donijeti privremenu mjeru kojom bi suspendovao odluku Narodne skupštine dok konačno ne odluči da li je ona u skladu sa Ustavom BiH. Cijenim da odluka Narodne skupštine, bar kroz pitanje kako je formulisano, ne zadire u ustavno-pravna pitanja. Koliko sam vidio iz Izetbegovićeve izjave, on svoj stav proširuje i traži odgovor na pitanje da li je odluka Ustavnog suda ustavna. Takva pitanja ne postoje. Sve je do Ustavnog suda. U principu, ne bi trebalo da razmatra zahtjev za ocjenu odluke Narodne skupštine jer je pretežno smatrao da nije nadležan za to. Ukoliko bi se upustio u razmatranje, može donijeti privremenu mjeru do konačne odluke - kaže Simić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana