Право на референдум јаче од офанзиве ФБиХ

Ж. Домазет, М. Латиновић
Право на референдум јаче од офанзиве ФБиХ

Бањалука, Сарајево - Бошњачки званичници јуче су јурнули у офанзиву на Уставни суд БиХ, OHR и амбасаде земаља чланица Савјета за примјену мира (PIC) тражећи да буде ван снаге стављена одлука Народне скупштине РС о одржавању референдума о Дану Републике.

Из РС су им одговорили да ће референдум, који је одговор на одлуку Уставног суда БиХ да Дан Републике не може да се обиљежава 9. јануара, бити одржан и да не може бити спријечен.

Члан Предсједништва БиХ и лидер СДА Бакир Изетбеговић поднио је Уставном суду БиХ захтјев за рјешавање уставноправног спора БиХ са РС. Исти потез су затим повукли и његови страначки саборци предсједавајући Дома народа Сафет Софтић и замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламента БиХ Шефик Џаферовић.

- Спор је проузрокован кршењем уставноправних надлежности БиХ, односно кршењем обавезе РС да поштује Устав БиХ у вези са коначном и обавезујућом природом одлука Уставног суда који је закључио да 9. јануар не може бити одређен за Дан Републике. Самим тим спорна је одлука Народне скупштине РС и њеним спровођењем се крше Устав БиХ и обавезујуће међународно право за БиХ - истакао је Изетбеговић који је затражио од Уставног суда БиХ да утврди да је одлука Народне скупштине о референдуму противна Уставу БиХ и да је стави ван снаге, а да обавеже парламент РС да анулира све одлуке које су услиједиле послије ње.

Потпредсједник РС Рамиз Салкић упозорио је у писму амбасадорима земаља чланица PIC-а међународне организације да не смију допустити одржавање референдума наводећи да ће то значити увођење нових пракси у кршењу Дејтонског споразума, довести до дестабилизације и отворити могућност за враћање у деведесете године прошлог вијека.

- Ако OHR допусти одржавање референдума, сматраћемо ту институцију сувишном и без икакве улоге у нашем друштву - истакао је Салкић.

Отворено писмо OHR-у и чланицама PIC-а упутио је и предсједник СДП-а Нермин Никшић позивајући их да дјелују како референдум не би био одржан.

Највиши званичници РС поручили су да ће референдум бити одржан и поновили да Српска тиме не крши ни Устав ни Дејтонски споразум, а подршку су добили и од руског амбасадора у БиХ Петра Иванцова који је посјетио Бањалуку. Предсједник РС Милорад Додик рекао је током састанка са Иванцовим да РС неће одустати и да ће референдум бити одржан 25. септембра. Иванцов је поручио да се Руска Федерација слаже с тим да народ РС има право да путем референдума искаже свој став.

Предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић истакао је у разговору са Иванцовим да је парламент  у складу са највишим демократским принципима једногласно донио одлуку о расписивању референдума и да су испоштоване све уставне и законске одредбе како би се провјерила воља грађана у вези са празновањем 9. јануара као Дана Републике.

- Грађани РС, као и сви други народи, имају право на демократско изјашњавање о свим питањима која су од њиховог виталног интереса. Референдум не угрожава уставноправни оквир БиХ и ријеч је о питању које се односи на право РС да уређује датуме својих празника. Народна скупштина очекује од Уставног суда БиХ да одговори на апелацију којом је затражено да преиспита и поништи своју одлуку којом је оспорио 9. јануар - рекао је Чубриловић.

Премијер РС Жељка Цвијановић казала је да спор пред Уставним судом не може одгодити референдум.

- Очекујем од Уставног суда БиХ да се прво огласи о ономе што су тражиле институције РС. Јадна је држава која се наводно брани гушењем демократије или спречавањем референдума. То показује да држава има дефиците разне врсте и да је у озбиљним проблемима. Све ово је снажан атак на институције РС и процес нашег деградирања и развлашћивања. Прије неколико година на мети су била наша обиљежја, сада је на реду Дан Републике, а онда ће вјероватно на дневном реду бити и назив Република Српска - истакла је Цвијановићева.

Члан Предсједништва БиХ из РС Младен Иванић поновио је да Изетбеговић не може у име Предсједништва отварати питања уставности, па тако ни у случају референдума.

- Изетбеговић не може то представљати као сукоб између институција БиХ и ентитетских институција јер он не представља институције БиХ - нагласио је Иванић.

Потпредсједник Народне скупштине РС Ненад Стевандић нагласио је да нико не треба да има илузије о томе да било ко може да спријечи изјашњавање становника РС.

- Ми не намећемо свој датум ни Федерацији, ни БиХ, него бирамо свој датум за Дан Републике. Изетбеговић се обраћа Уставном суду БиХ као органу СДА и тај суд користи као средство обрачуна са РС. Уставни суд БиХ сада може да покаже да ли је оруђе у Изетбеговићевим рукама или се бави озбиљно својим послом - нагласио је Стевандић.

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић сматра да нема ниједног разлога да Народна скупштина РС повуче одлуку о расписивању референдума.

Симић: Све на Уставном суду

Правни експерт и бивши судија Уставног суда БиХ Крстан Симић рекао је да је у овом случају највише спорно то што је Уставни суд већ оцијенио усаглашеност Закона о празницима РС са Уставом БиХ.

- Уставни суд је заузео праксу да се не бави одлукама јер би дошао у позицију да се може бавити било којом одлуком донесеном у БиХ. Једно питање је да ли ће Уставни суд прихватити да разматра одлуку Народне скупштине РС и њену усаглашеност са Уставом БиХ, а друго да ли ће донијети привремену мјеру којом би суспендовао одлуку Народне скупштине док коначно не одлучи да ли је она у складу са Уставом БиХ. Цијеним да одлука Народне скупштине, бар кроз питање како је формулисано, не задире у уставно-правна питања. Колико сам видио из Изетбеговићеве изјаве, он свој став проширује и тражи одговор на питање да ли је одлука Уставног суда уставна. Таква питања не постоје. Све је до Уставног суда. У принципу, не би требало да разматра захтјев за оцјену одлуке Народне скупштине јер је претежно сматрао да није надлежан за то. Уколико би се упустио у разматрање, може донијети привремену мјеру до коначне одлуке - каже Симић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана