Правила СФРЈ иду у прошлост

Свјетлана Тадић
Правила СФРЈ иду у прошлост

Сарајево - Запослени у институцијама БиХ ускоро ће добити нова правила за организовање штрајка, која ће замијенити закон бивше СФРЈ.

Закон о штрајку запослених у институцијама БиХ, који ће се данас наћи на сједници Савјета министара БиХ, уређује право на штрајк, поступак, услове и начин организовања штрајка, те права и обавезе запослених и послодаваца за вријеме обустављања рада. Закон је израдило Министарство правде БиХ, позитивно мишљење је већ добио од више министарстава, а одредбама су задовољни и у Синдикату запослених у институцијама БиХ.

Овим законом прописује се да запослени могу прекинути рад ради остваривања и заштите њихових економских и социјалних интереса и права из радног односа. Додаје се и да запослени у једној институцији БиХ могу организовати штрајк солидарности као подршку запосленима у другој институцији, те штрајк упозорења који може трајати до два часа. Обје врсте штрајка морају се писаним путем најавити 48 часова прије организовања.

- Штрајк може да се организује окупљањем запослених у просторијама или испред сједишта послодавца, а запослени не могу отпочети штрајк прије утврђивања минимума процеса рада - једно је од предложених правила.

Законом је одређено и да запослени и послодавац могу да поднесу тужбу за утврђивање законитости штрајка пред Судом БиХ, те да ће се тај поступак сматрати хитним. Предложеним законом се утврђује и постојање штрајкачке страже која ће дежурати на мјестима пред улазом или у кругу пословних просторија послодавца. Прописано је да стража не може примјењивати физичку принуду, постављати физичке препреке или блокаде прилаза послу или спречавати послодавца у обављању посла.

- Запослени који учествује у штрајку не може бити стављен у неповољнији положај у односу на друге запослене нити може бити позван на одговорност - наводи се у законском рјешењу.

У случају да преговори запослених и послодавца не уроде плодом предвиђено је формирање савјета за мирно рјешавање спорова које именује штрајкачки одбор и послодавац. Савјет је дужан да се у року од десет дана одреди у вези с предметом спора и његова одлука је обавезујућа.

Предложеним законом прописане су и новчане казне, а од 500 до 3.000 марака платиће послодавац или организатор штрајка ако не поступају у складу са овим законом и онемогућавају управном инспектору да надзире примјену закона. За овај прекршај биће кажњени и одговорно лице код послодавца и организатора штрајка са 250 до 1.000 марака.

Замјеник министра правде БиХ Срђан Радуљ рекао је да је било крајње вријеме да се приступи изради новог закона који је у складу са међународним прописима из области права на штрајк. Додао је да је прецизно дефинисан минимум процеса рада јер се приликом штрајка Граничне полиције БиХ показало да је могла настати ненадокнадива штета за привредне субјекте и физичка лица с обзиром на то да то питање није било потпуно дефинисано.

- Ово је један од ријетких законских пројеката који је урађен у сарадњи са синдикатом. Закон се односи само на запослене у институцијама БиХ и не постоји обавеза усклађивања ентитетских закона са њиме и нема приче о томе да се њиме преносе надлежности - истакао је Радуљ.

Запослени у институцијама БиХ до сада су право на штрајк имали једино по законима СФРЈ из 1991. године.

Најава штрајка

Организатор штрајка писаним путем најављује штрајк послодавцу уз образложено спорно питање, које се односи на озбиљно кршење економских и социјалних права запослених.

- Ако након истека рока од 15 дана од дана када је спорно питање упућено послодавцу не дође до рјешења штрајкачки одбор доставља послодавцу обавјештење о почетку штрајка и одлуку о ступању у штрајк најкасније 48 часова унапријед - прописано је предложеним законом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана