Правда згажена, не и вјечно херојство

Жељка Домазет
Правда згажена, не и вјечно херојство

Калиновик - Тишину и наду у Божановићима код Калиновика, родном мјесту генерала Ратка Младића, замијенило је негодовање и разочарење након што су хашке судије њиховом рођаку, комшији и пријатељу досудиле доживотну робију.

Ма колико да је одлука суда била очекивана тињала је нада да правда може побиједити. Убрзо су се, међутим, суочили са суровом реалношћу.

- Могу да суде како желе. Ратко је херој, душа и понос српског народа. То је наш Милош Обилић. Вјеровао сам да ће макар на крају рада суда дозволити правди да проговори, али се потврдило да то није суд него политичка институција. Суд који је формиран само за један народ. Срамота свијета је шта су му накалемили. Не тражимо ништа, осим истине, а и Бошњаци који га познају знају да је људска величина и частан човјек - каже генералов рођак Душко Младић након што је са родбином испратио пренос из Хага.

Генералов рођак Зоран Младић каже да му је тешко послије срамне пресуде човјеку који је бранио свој народ.

- Ово је суд НАТО-а. Нису га побиједили у рату, а нису ни у миру овом пресудом. Он је жива легенда и остаће док је Срба и Српске. То је наш херој - казао је Зоран на чију причу се надовезује Здравко Младић који каже да је хашки суд и основан да сатанизује Србе.

Тужним гласом Ђурђа Младић прича да је цијели дан преплакала.

- Долазио је код нас и у рату и након рата и увијек нам говорио да радимо и живимо као часни људи. Такав је он био. Нико од нас ништа ружно није урадио да не окаљамо часно презиме и његово и наше - вели Ђурђа.

Улице Калиновика биле су пусте у вријеме изрицања пресуде, а мјештани приковани уз мале екране.

- Гледао сам и шта да кажем послије свега. Никаква пресуда било ког суда, а поготово хашког, не може да утиче на став српског народа о Младићу. Срамна пресуде неће згазити његово херојство и наш поноса на њега - каже Драган Ждрале.

Генерала није познавао, али је Зоран Лаловић од оца и комшија научио да је људска и војничка громада.

- Причаћу и ја то својим потомцима. Имаће овај народ још генерала - каже Лаловић.

Нада Пухало каже да ништа боље није ни очекивала, јер из Хага годинама стижу само срамне пресуде.

- Тај суд се не може назвати судом јер никада није признао српске жртве, ни казнио њихове џелате - каже Нада Пухало.

Борци у Калиновику кажу да је Младић био и остао легенда.

- Никакве пресуде не могу умањити његов частан лик. Остајемо поносни на свог команданта - истиче предсједник Борачке организације у Калиновику Радослав Аврам.

Начелница Калиновика Милева Комленовић која је у сали Скупштине општине организовала праћење изрицања пресуде каже да послије свега остаје осјећај горчине.

- Од Хашког трибунала ништа боље нисмо очекивали. У њему никада и није било права и правде - рекла је Комленовићева.

Посљедњи трунци наде у правду остаће да живе у Калиновику до правоснажне пресуде само код највећих оптимиста, иако су свјесни да ће вјероватно гледати репризу из хашке суднице.

Лазарево

Становници малог мјеста Лазарево надомак Зрењанина, гдје је 2011. године ухапшен Ратко Младић, са пажњом су пратили изрицање пресуде. У локалној кафани пренос из Хага гледало је десетак мјештана.

- Знао сам каква ће бити пресуда. Унапред изрежирано. Пратио сам суђење колико сам могао и знао сам шта ће бити -  рекао је један од њих.

Његов комшија каже да је Хашки суд очигледно направљен само да би судио Србима.

- Ово је богу за плакати. Он је требало да буде данас међу нама, а не да умире тамо - каже мјештанин Лазарева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана