Правда куца на врата високих званичника

Жељка Домазет
Правда куца на врата високих званичника

Сарајево - Измјенама Стратегије БиХ за рад на предметима ратних злочина биће предвиђено да случајеви који постоје у Тужилаштву БиХ против високих политичких, војних и полицијских званичника буду приоритетни у процесуирању, а биће прописане и казне за оне који не буду испунили предвиђене рокове.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица и члан радне групе за израду измјена и допуна Стратегије БиХ за рад на предметима ратних злочина Милорад Којић казао је да је до сада усаглашен велики дио тог документа.

Постојећа стратегија усвојена је 2008. године, а њен главни циљ било је процесуирање најсложенијих предмета ратних злочина у року од седам година. То није испуњено, а с обзиром на то да је тај рок истекао прије више од двије године, Министарство правде БиХ је на основу одлуке Савјета министара именовало радну групу.

Којић је рекао да су дефинисали критеријуме за оцјену сложености предмета и да су они постављени тако да ће значајан дио мање сложених случајева бити уступљен ентитетима на процесуирање, што до сада није био случај. На тај начин Тужилаштво БиХ ће бити растерећено и добити прилику да ради на најсложенијим предметима.

- Од око 500 предмета који се тренутно налазе у Тужилаштву БиХ, према процјенама, најмање 200 мање сложених биће уступљено ентитетима, док ће најсложенији предмети ратних злочина који остану у Тужилаштву БиХ бити приоритетни за рјешавање. Предмети са највећим посљедицама против лица која су обављала високе политичке, војне или полицијске позиције имаће приоритет у процесуирању у односу на друге који остану у Тужилаштву БиХ - појаснио је Којић.

У већини случајева је ријеч о предметима у којима су жртве Срби и који годинама леже у ладицама попут случајева "Добровољачка улица", "Тузланска колона", "Казани", "Кравица" и други.

Којић наглашава да је важно што је радна група успјела да се договори да буде уведен систем надзора и систем кажњавања за неспровођење стратешких циљева и мјера, те препорука и упутстава надзорног тијела.

- За неспровођење смјерница и упутстава надзорног тијела предвиђена је дисциплинска мјера, што значи да ће надзорно тијело у којем ће бити два представника из Српске моћи за неспровођење стратешких циљева и мјера поднијети пријаву дисциплинском тужиоцу против поступајућих тужилаца или главног тужиоца Тужилаштва БиХ. У претходној стратегији није био успостављен систем кажњавања, због чега смо долазили у ситуацију да неспровођење стратешких циљева није подразумијевало никакве консеквенце по оне који нису спроводили стратегију, а највише из Тужилаштва и Суда БиХ - појаснио је Којић и додао да ће стратегија моћи ићи на усвајање у Парламент БиХ након што владе ентитета и Брчко дистрикта доставе позитивно мишљење на документ.

Министар правде БиХ Јосип Грубеша потврдио је да је израда измијењене стратегије при крају.

- Надам се да ће она дати резултате. Предмети ратних злочина, поготово они најсложенији морају се приоритетно рјешавати. Надам се да ће просљеђивањем мање сложених предмета на ентитетска тужилаштва бити убрзана реализација стратегије и рјешавање најсложенијих предмета - истакао је Грубеша.

Предсједник Републичке организације заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић истакао је да Српска и њена удружења проистекла из рата траже да буду санкционисани они који годинама не рјешавају предмете ратних злочина почињених над Србима.

- Треба што прије направити анализу предмета који се налазе у Тужилаштву БиХ и што хитније их рјешавати јер вријеме неумитно тече. Услов да се стратегија спроводи је увођење одговорности за оне који је не буду спроводили. Ако тога не буде било, и ова стратегија ће постати фарса и мртво слово на папиру - рекао је Митровић.

Предсједница Удружења жена жртава рата РС Божица Живковић-Рајилић рекла је да ће тек када види резултате вјеровати у нову стратегију.

- Имали смо и до сада Стратегију, али се није радило на њеном спровођењу нити су рокови поштовани па су највећи ратни злочинци који су починили злочине над Србима остали непроцесуирани. Резултати које су постигли су нула - рекла је она и додала да без прописаних ригорозних казни за оне који не буду радили, који уцјењују свједоке и пријете им, ништа неће бити промијењено.

Контрола

Јосип Грубеша истакао је да ће чланови радне групе који су радили на изради измјена и допуна ове стратегије бити чланови надзорног тијела које ће пратити њену реализацију.

У радну групу именовани су представници министарстава правде БиХ, РС и ФБиХ, Правосудне комисије Брчко дистрикта, Министарства безбједности БиХ, Високог судског и тужилачког савјета БиХ и Надзорног тијела за праћење спровођења Стратегије за рад на предметима ратних злочина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана