Pravda jeftinija i brža uz nagodbu

Svjetlana Šurlan
Pravda jeftinija i brža uz nagodbu

Banjaluka - Put do presude i pravde biće skraćen u periodu od 16. do 27. aprila, a iz sudova su apelovali na građane koji su akteri suđenja u prvostepenim i drugostepenim sudovima da iskoriste sedmice sudske nagodbe i spor riješe u skraćenom postupku, koji donosi i niže troškove.

Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH inicirao je održavanje sedmica sudske nagodbe s ciljem rješavanja što više predmeta mirnim putem.

- Sudska nagodba je mirni, odnosno sporazumni način rješavanja spora, koji podrazumijeva međusobni dogovor stranaka u sporu. Zaključivanjem sporazuma i stranke i sud su pošteđeni dugotrajnog vođenja sudskog postupka, nepotrebnog pribavljanja i izvođenja dokaza, odgađanja ročišta, dugotrajnog postupka namirenja, eventualnog drugostepenog postupka, a izbjegavaju se i brojni dodatni i troškovi redovnog sudskog postupka - pojasnili su u VSTS-u.

Dodali su da prilikom zaključenja nagodbe stranke same biraju način rješenja spora i da je ishod zasnovan na njihovom dogovoru.

- Stranke koje žele svoje predmete da riješe sudskom nagodbom, mogu se već sada samostalno, putem svog zastupnika ili u dogovoru sa suprotnom stranom obratiti sudu ili postupajućem sudiji, te pisanim prijedlogom ili na drugi način predložiti zaključenje nagodbe. Postupajući sudija će u skladu sa prijedlogom i voljom stranaka i odredbama Zakona o parničnom postupku, tokom cijelog postupka nastojati da spor riješi nagodbom - istakli su u VSTS-u.

U domaćoj sudskoj praksi je ovaj način rješavanja sporova rijedak, iako je djelotvoran kod svih vrsta predmeta parničnog i vanparničnog postupka.

- To se pogotovo odnosi na predmete naplate komunalnih i sličnih usluga male vrijednosti, radne sporove, isplatu dugova i potraživanja, neisplaćenih plata i otpremnina, naknadu štete, podjelu stvari i nekretnina u zajedničkom vlasništvu, uređenje međa, materijalna davanja i druge sporove - istakli su u VSTS-u.

Zahvaljujući kampanjama s ciljem animiranja javnosti posljednjih godina je blago rastao broj sporova koji su riješeni sklapanjem nagodbe. Njihov broj je 2012. godine iznosio 3.993, a najveći je zabilježen 2016. kada ih je bilo 7.364. Prošle godine je došlo do blagog pada na 6.938 riješenih predmeta putem sudske nagodbe.

Advokat Željko Bubić kaže da je institut sudskih nagodbi vrlo koristan jer dovodi do rješavanja spora na kraći i jeftiniji način.

- Sudski sporovi traju izvjesno vrijeme, a putem nagodbe moguće je brže postići rješenje i kompromis suprotstavljenih strana. Mi pravnici znamo reći bolje slabo poravnanje, nego jaka parnica tako da treba podržavati postupak sudskih nagodbi - istakao je Bubić.

On posebno naglašava parnice koje se tiču komunalnih usluga u kojima je postalo pravilo da sudski troškovi premaše dug zbog kojeg je spor pokrenut.

- Zbog sitne komunalne naknade imate spor gdje trošak bude znatno veći. Osim toga sudije su zatrpane komunalnim predmetima i sudovi ne mogu da budu ažurni. I za ovu vrstu predmeta sudska nagodba je veoma korisno i dobro rješenje - rekao je Bubić.

Sedmice sudske nagodbe se realizuju u okviru Projekta unapređenja efikasnosti pravosuđa kojeg finansira Vlada Norveške, a realizuje VSTS zajedno sa sudovima. Prve sedmice sudske nagodbe organizovane su u oktobru 2016, a potom u aprilu i novembru prošle godine.

Niža taksa

Stranke koje sporove riješe sudskom nagodbom mogu da računaju i na zakonske olakšice, odnosno posebne tarife za naplatu sudskih taksi.

Iznosi sudskih taksi određuju se prema vrijednosti spora u zavisnosti od vrste spora. Sudska taksa u slučaju rješavanja spora nagodbom može biti i prepolovljena u odnosu na predviđeni iznos.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana