Prava terorista jača od opasnosti

Goran Maunaga
Prava terorista jača od opasnosti

Banjaluka - Pravosnažno osuđeni teroristi zbog ratovanja u inostranstvu ne moraju da idu u zatvor odmah poslije izricanja presude jer to nije propisano zakonom, a iako stručnjaci upozoravaju da bi ta praksa hitno trebalo da bude promijenjena, do toga neće doći pod izgovorom da bi time bila prekršena prava osuđenih.

Ovaj problem isplivao je na površinu u slučaju Enesa Mešića i njegovih saradnika koji su nakon izricanja presude mjesecima bili na slobodi, a neki od njih čak pokušali da ponovo odu u džihad. Mešić je u junu uhapšen pri pokušaju ponovnog ilegalnog prelaska granice, a prema nezvaničnim informacijama, imao je namjeru da se ponovo pridruži Islamskoj državi u Siriji. Tek nakon toga i ostali osuđeni pozvani su na odsluženje kazne, ali je jedan od njih, Adem Karamuja, pobjegao i uhapšen je tek krajem prošlog mjeseca.

U Ministarstvu pravde BiH su u odgovoru na pitanje jednog poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta BiH naveli da neće inicirati izmjene Zakona o izvršenju krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera kako bi osuđeni odmah poslije izricanja presude išli u zatvor. Kao argument za takav stav naveli su da bi takva odredba bila suprotna važećim propisima, a osuđeni bi u tom slučaju bili uskraćeni za pravo na ispitivanje posebnih okolnosti koje bi mogle da opravdaju odgađanje ili prekid izvršenja kazne, što je pogodnost za sva osuđena lica.

- Ustavni sud BiH je u jednom predmetu iz 2011. godine neustavnom proglasio normu koja je predviđala da Sud BiH odmah odredi ili produži pritvor ako izrekne kaznu zatvora od pet godina ili težu. Ta odluka ne daje mogućnost obaveznog određivanja pritvora nakon izricanja presude i istovremenog upućivanja na izdržavanje kazne od strane Suda BiH - pojasnili su u Ministarstvu pravde.

Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera propisano je da upućivanje osuđenih lica na izdržavanje kazne zatvora vrši krivično odjeljenje Suda BiH koje je dužno da preduzme potrebne radnje radi izvršenja kazne zatvora odmah nakon izvršnosti odluke. Ono poziva osuđeno lice koje se nalazi na slobodi i saopštava mu dan kada treba da se javi radi izdržavanja kazne. U Ministarstvu pravde kažu da izvršenje može biti odgođeno samo na molbu osuđenog ili na prijedlog nadležnog organa socijalne zaštite ako je lice oboljelo od teže akutne bolesti, te zbog smrtnog slučaja ili teške bolesti u užoj porodici osuđenog.

- Zakon o izvršenju krivičnih sankcija BiH ocijenjen je kao usklađen sa važećim međunarodnim standardima. Zato nisu planirane izmjene važećih propisa - zaključili su u Ministarstvu pravde.

Vršilac dužnosti dekana Fakulteta bezbjednosnih nauka u Banjaluci Predrag Ćeranić smatra da kaznenu politiku i zakon hitno treba mijenjati.

- Nigdje u EU kazne za ta krivična djela nisu tako blage kao u BiH. Zvaničnici u BiH trebalo bi da imaju i procjene kako će se 115 povratnika iz Sirije, koliko ih ima tamo prema podacima Ministarstva bezbjednosti, ponašati kad se vrate u BiH. A to će biti uskoro - rekao je Ćeranić.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić smatra da nisu potrebne izmjene zakona već veća odgovornost tužilaca i sudija pojedinačno.

- Ne mogu da shvatim sudiju koji osuđenog teroristu drži na slobodi sve dok ne pobjegne. Riječ je o neshvatljivim i skandaloznim propustima Suda BiH - kaže Mektić.

Teroristi pravosnažno osuđeni 7. aprila 2017. godine

Enes Mešić, 3 godine zatvora, uhapšen 13. juna pri pokušaju bjekstva i odveden na odsluženje kazne

Adem Karamuja, 2 godine zatvora, u bjekstvu bio do 23. avgusta kada je uhapšen i upućen na odsluženje kazne

Mirza Kapić, 1 godina i 10 mjeseci zatvora, na izdržavanju kazne od 20. jula

Samir Hadžalić, 1 godina zatvora, na izdržavanju kazne od 6. jula

Salko Imamović, 1 godina i 4 mjeseca zatvora, u zatvoru od 4. jula

Ibro Delić, 1 godina i 11 mjeseci zatvora, 3. jula upućen na izdržavanje kazne

Jasmin Jašarević, 1 godina i 4 mjeseca zatvora, na izdržavanju kazne od 30. juna

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana