Prava radnika ostaju zaštićena

M. Mi.
Prava radnika ostaju zaštićena

Banjaluka - Vlada RS donijela je juče odluku o produženju važenja opšteg kolektivnog ugovora do kraja maja.

Opšti kolektivni ugovor istekao je 20. aprila, a s obzirom na to da novi nije donesen, socijalni partneri su se početkom sedmice na sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta RS usaglasili da ga produže do 31. maja.

Potpredsjednik Vlade RS Anton Kasipović rekao je da je donesena odluka o primjeni odredaba starog kolektivnog ugovora do kraja maja.

- Vlada se odlučila na ovaj potez da bi zaštitila prava radnika, a nakon praznika iniciraće nastavak pregovora o izradi novog kolektivnog ugovora - rekao je Kasipović.

Odluka je već stupila na snagu, s obzirom na to da je već juče objavljena u "Službenom glasniku RS".

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović kazao je da ih je Unija udruženja poslodavaca RS na sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta obavijestila da moraju dobiti saglasnost njihove Skupštine.

- Nakon te Skupštine, koja je održana u srijedu, obavijestili su nas da neće doći na potpisivanje produženja važenja kolektivnog ugovora - kazao je Savanović.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić kaže da nisu došli na potpisivanje jer za to ne postoji zakonski okvir.

- Vlada može samostalno da produži važenje ovog dokumenta - rekao je Škrebić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana