Права радника остају заштићена

М. Ми.
Права радника остају заштићена

Бањалука - Влада РС донијела је јуче одлуку о продужењу важења општег колективног уговора до краја маја.

Општи колективни уговор истекао је 20. априла, а с обзиром на то да нови није донесен, социјални партнери су се почетком седмице на сједници Економско-социјалног савјета РС усагласили да га продуже до 31. маја.

Потпредсједник Владе РС Антон Касиповић рекао је да је донесена одлука о примјени одредаба старог колективног уговора до краја маја.

- Влада се одлучила на овај потез да би заштитила права радника, а након празника иницираће наставак преговора о изради новог колективног уговора - рекао је Касиповић.

Одлука је већ ступила на снагу, с обзиром на то да је већ јуче објављена у "Службеном гласнику РС".

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић казао је да их је Унија удружења послодаваца РС на сједници Економско-социјалног савјета обавијестила да морају добити сагласност њихове Скупштине.

- Након те Скупштине, која је одржана у сриједу, обавијестили су нас да неће доћи на потписивање продужења важења колективног уговора - казао је Савановић.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић каже да нису дошли на потписивање јер за то не постоји законски оквир.

- Влада може самостално да продужи важење овог документа - рекао је Шкребић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана