Праљак на рачуну има 6,4 милиона евра, Хаг тражи својих 2,8 милиона

Танјуг
Праљак на рачуну има 6,4 милиона евра, Хаг тражи својих 2,8 милиона

Хаг - Жалбено вијеће Хашког трибунала поново је наложило осуђенику Слободану Праљку да у року од 30 дана уплати 2,8 милиона евра, колико је Трибунал исплатио током суђења његовом тиму бранилаца, или да у наредних годину дана отплати дуг у мјесечним ратама.

Праљак је у случају "Прлић и други" првостепеном пресудом Хашког суда осуђен на 20 година затвора због злочина над Бошњацима током рата у БиХ, а правоснажна пресуда се очекује 2017. године.

Ова одлука је донијета с обзиром да је Секретаријат трибунала раније у опсежној истрази спроведеној у неколико држава, укључујући и земље бивше Југославије и Њемачку, утврдио да Праљак није слабог имовног стања и да за финанансирање одбране има на располагању најмање 6,4 милиона евра.

Први налог за исплату дуга издат је још у мају 2014. године, с роком отплате рата на три године, али Праљак по њему није поступио.

Због тога је Жалбено вијеће трибунала тај рок сада свело на годину дана, уз обавезу да прву рату од 10 одсто плати у року од 30 дана од пријема овог рјешења, а сваку сљедећу од 210.000 евра да уплати сваког 1. у мјесецу.

Праљку је наложено да трибунал у року од седам дана обавјести да ли ће исплатити трошкове ођедном или у ратама.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана