Позната спорна питања, не и одговори на Упитник ЕУ

N1
Позната спорна питања, не и одговори на Упитник ЕУ

Сарајево - Тачно 398 дана, прошло је од дана, када је БиХ примила упитник Европске комисије. Од 3.242 питања Европске комисије за БиХ, седам је остало неусаглашено.

Потврђено је то за Н1, из Дирекције за европске интеграције БиХ. Познато је шта је спорно, али не и када ће одговори бити усаглашени.

Одговори који нису усаглашени тичу се, између осталог, несталих особа у БиХ.

"Шта је проблем око неусаглашенсти? Конкретно, питање број 513 и 511 које су у уској вези су се тицала да ли постоји дискриминација у процесу несталих. Ми смо наравно рекли да од момента оснивања Института за нестала лица да је присутна дискриминација што смо поткијепили и одређеним статистичким показатељима", навео је Милорад Којић, директор републичког центра за истраживање рата.

Но, нису остали неусаглашени само одговори који се тичу несталих.

"Ради се о одговорима на питања из политичког критерија, економског критерија и поглавља 24. правда слобода сигурност а односе се на макроекономске показатеље, Устав, нестала лица и борбу против тероризма", појашњава Марина Каваз-Сиручић из Дирекције за европске интеграције.

Одговори су остали неусаглашени од посљедњег колегија за европске интеграције. Тада је речено - ускоро договор.

"Више није три посто неријешених питања, него 0,3 посто. И очекујемо да буду ријешена у наредних 5-6 дана", казао је Денис Звиздић, предсједавајући Вијећа министара БиХ.

Чекала су се појашњења из Предсједништва.

"Смањује се тај број отворених питања. С тима да цијенимо да ће се тај број додатно сманити када добијемо додатна образложења из Предсједништва", рекла је Жељка Цвијановић, премијерка Републике Српске.

А предсједавајући Предсједништва БиХ каже био је сигуран да ћемо у 2017. доставити одговоре и добити кандидатски статус.

"Кад сам на задњем састанку био са госпођом Могерини она је чак рекла - Драгане завршите то до средине 12. мјесеца и ја ћу особно доћи по тај Упитник. Сада је и њима јасно да се и ми надмудрујемо око једног, два или три питања. То је објективно данас проблем. Ја вам у улози у којој сам данас не могу казати када ће то бити урађено", изјавио је Драган Човић, предсједавајући Предсједништва БиХ.

Шта слиједи након што доставимо одговоре? Детаљна анализа, припрема мишљења о захтјеву за чланство. То мишљење ће бити достављено Европском парламенту и Савјету ЕУ. Након разматрања Савјету, у најбољем случају, доноси закључак о додјели статуса кандидата.

Осман Топчагић, бивши шеф мисије БиХ при ЕУ је изјавио:

"Ми не смијемо условљавати напредак у процесу ЕУ интеграција неким партикуларним питањима, питањима од интереса за један политички фактор, етничку групу, ентитет, појединачним било којим интересима. Ако можемо то надвладати ја тврдим да ова земља има капацитет да напредује."

Број питања у упитнику разликује се од државе до државе те је у случају Хрватске упитник садржавао 4.560, Македоније 4.666, Албаније 2280, Црне Горе 2.178, те Србије 2.483 питања. Хрватска је одговоре доставила у року од три мјесеца. Македоња за три и по. Србији је требало нешто више од два. Албанији четири, Македонија је одговорила за мање од пет мјесеци.

(Н1)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана