Pozivna pisma i vize pod lupom zbog migrantskog talasa

Vedrana Kulaga
Pozivna pisma i vize pod lupom zbog migrantskog talasa

Sarajevo - Sve češći pokušaji ilegalnih migranata da se preko teritorije BiH domognu zemalja EU podigli su na viši stepen kontrole prilikom ovjere pozivnih pisama za strance iz visokorizičnih zemalja, a pod posebnom lupom su i turističke vize.

Zapadnobalkanska ruta je zvanično zatvorena, ali migranti i dalje, uz pomoć kriminalnih grupa, nezakonito prolaze, tako da, kažu u bezbjednosnim institucijama BiH, sve države na toj ruti jesu ili mogu biti prihvatilišta (takozvani hot spotovi).

U BiH su prije tri godine usvojena dokumenta kojima je popisano koji su prioriteti i zadaci da bi se uspješno nosili sa mogućim nadolazećim migrantskim talasom. Planom hitnih mjera definisano je ukupno 18 mjera, a nedavno je Savjet ministara BiH napravio presjek njegove realizacije koji je dostavljen u parlamentarnu proceduru.

U ovom izvještaju naglašeno je da je Služba za poslove sa strancima BiH pojačala mjere u postupcima ovjere pozivnih pisama za strance iz visokorizičnih migracijskih zemalja da bi bile spriječene zloupotrebe izdatih viza radi korišćenja BiH kao tranzitne zemlje s ciljem odlaska u zemlje EU.

- Detaljnija analiza se vrši u postupcima izdavanja vize sa posebnim fokusom na "turistička putovanja", a pojačan je operativni rad inspektora za strance - navedeno je u toj informaciji u kojoj nisu precizirali za koliko je ljudi na ovaj način onemogućen ulazak u BiH.

Osim toga, stalni zadatak graničara je da pažnju usmjere ka rizičnim grupama, te muškarcima samcima koji ulaze bez porodice i bez identifikacionog dokumenta.

Direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić kaže da je situacija još pod kontrolom, ali da je teško reći kakvo nas proljeće i ljeto očekuju.

- Mi smo pojačali kontrole prilikom ovjere pisama, jer smo ranije utvrdili pokušaje zloupotreba - kazao je Ujić.

Ilegalni migranti u BiH najčešće dolaze iz Sirije, Pakistana, Libije, Avganistana, kao i Palestine, Alžira, Irana i Maroka.

Kapaciteti

Ministarstvo odbrane BiH dostavilo je u Parlament informaciju o stanju kapaciteta Oružanih snaga BiH koji bi mogli da budu korišćeni kao centri za privremeno prihvatanje i zbrinjavanje izbjeglica.

- Ukupan broj mjesta na lokacijama Bugojna, Semizovaca, Banjaluke, Kalinovika i Sarajeva je moguć za 1.380 osoba, uz napomenu da bi bila potrebna određena sanacija objekata da bi bili funkcionalni. Moguće je uspostaviti jedno veće ili dva manja šatorska naselja za 500 do 700 osoba u kojima bi dobijali hranu, pitku vodu, medicinsku i osnovnu pravnu pomoć - pojasnili su u Ministarstvu bezbjednosti BiH.

Slobodan Ujić kaže da ima migranata u sarajevskom kantonu koji su u privatnom smještaju, ali koje stalno nadziru inspektori.

- U slučaju masovnijeg priliva, nadležni bi morali da odrede dalje korake i lokacije koje bi bile korišćene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana