Poziv da se što prije okonča implementacija izbornih rezultata

Srna
Poziv da se što prije okonča implementacija izbornih rezultata

Sarajevo - Predsjedništvo SDA pozvalo je sve političke stranke potpisnice sporazuma o principima uspostavljanja vlasti da što prije okončaju implementaciju izbornih rezultata, saopšteno je večeras iz ove stranke.

U saopštenju se ističe da je za SDA neprihvatljivo da bilo ko u ovom trenutku napušta proces koji se nalazi u završnoj fazi.

"Svako ko to čini mora biti svjestan svoje odgovornosti za sve štetne posljedice. Predsjedništvo SDA poziva Demokratski front /DF/ da se vrati u pregovore kako bi vlada Federacije BiH i Savjet ministara BiH bili izabrani do predviđenog roka", ističu iz SDA.

Za SDA nije prihvatljiva manjinska Vlada FBiH, odnosno, vlada koja ne bi imala ministre iz svih političkih stranaka koalicije koje joj garantuju većinsku podršku u Parlamentu FBiH.

SDA smatra da je Deklaracija Hrvatskog narodnog sabora /HNS/ unijela bespotreban nemir u osjetljivom političkom trenutku kada se trebaju implementirati izborni rezultati.

Predsjedništvo SDA odbacuje kao neprihvatljive stavove iz jučerašnje Deklaracije HNS koje su na tragu dodatnih etničkih i teritorijalnih podjela zemlje.

"U ovom momentu nije realno voditi rasprave oko značajnih ustavnih reformi u BiH, a posebno o novoj teritorijalnoj organizaciji zemlje. Umjesto toga potrebno je voditi razgovore o reformama u realnom sektoru koje će dovesti do jačanja ekonomije, povećanja broja radnih mjesta i boljeg životnog standarda građana", smatraju u SDA.

SDA izražava i ozbiljnu zabrinutost pokušajima falsifikovanja rezultata popisa stanovništva 2013. godine i upozorava Agenciju za statistiku BiH da prilikom obrade popisnih podataka mora postupati u skladu sa zakonom i poštivati izjašnjenje popisanih građana o njihovom prebivalištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana