Poziv da se hitno izmijene odredbe Zakona o krivičnom postupku

Srna
Poziv da se hitno izmijene odredbe Zakona o krivičnom postupku

Sarajevo - Evropska unija pozvala je još jednom Parlamentarnu skupštinu BiH i sve političke stranke da hitno izmijene relevantne odredbe Zakona o krivičnom postupku u skladu sa međunarodnim standardima i zahtjevom Ustavnog suda BiH, saopšteno je petak iz Delegacije EU u BiH.

“Ovo će biti od ključne važnosti za sposobnost institucija odgovornih za vladavinu zakona da očuvaju bezbjednost zemlje, provode osjetljive istrage i pruže imunitet svjedocima, te da sarađuju sa međunarodnim agencijama za provođenje zakona, poput Interpola i Evropola”, navodi se u saopštenju.


Istovremeno, EU izražava ozbiljnu zabrinutost zbog neuspjeha političkih stranaka, kao i Savjeta ministara i Ministarstva pravde, da se pridržavaju svojih opredjeljenja za borbu protiv korupcije, organizovanog kriminala i drugih oblika teškog kriminala, u kontekstu pripreme mišljenja Evropske komisije o zahtjevu za članstvo BiH u EU.

U saopštenju se navodi da ova godina predstavlja jedinstvenu šansu za BiH da ojača svoju povezanost sa EU i sa regionom, te da se približi standardima Unije, a ne da se udaljava od njih.

Ustavni sud BiH juče je konstatovao da Parlamentarna skupština BiH nije izvršila odluke ovog suda o ocjenama ustavnosti odredaba Zakona o krivičnom postupku BiH i Zakona o Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji, te odredio dalji način njihovog izvršenja.

“Ustavni sud je odredio dalji način izvršenja svoje odluke tako što će se osporene odredbe primjenjivati u skladu sa standardima sadržanim u ranije donesenim odlukama ocjene ustavnosti, te u skladu sa opštim standardima ljudskih prava i sloboda iz Ustava BiH i Evropske konvencije i praksom Ustavnog suda i Evropskog suda u oblasti na koje se te osporene odrebe odnose”, izjavio je Srni registrar Ustavnog suda Zvonko Mijan.

Prema njegovim riječima, BiH se neće naći u pravnom vakuumu s obzirom da je ova poruka Ustavnog suda upućena stručnim institucijama koje primjenjuju ove odredbe

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana