Повратак фусноте – Косово под звјездицом у декларацији

Глас Српске
Повратак фусноте – Косово под звјездицом у декларацији

Софија - Лидери ЕУ и држава чланица са партнерима Западног Балкана, на самиту у Софији усвојили су Декларацију и Анекс у којој је Косово споменуто са фуснотом.

У једној од тачака Анекса стоји: "Подржати борбу против некажњивости кроз подршку Механизму за међународни кривични трибунал и Косову(*)".

Иначе, објашњење за фусноту гласи: "Овај натпис не прејудицира статус Косова и у складу је са Резолуцијом 1244 и мишљењем МСП о косовској декларацији о независности".

Фуснота се први пут појавила 2012, а сва представништва тела УН на Косову додала су звјездицу и фусноту, која се позива на резолуцију 1244, на сајтове, друштвене мреже и друге врсте комуникација 2016. године.

Лидери ЕУ усагласили су на Самиту ЕУ и Западног Балкана у Софији декларацију у којој ЕУ потврђује недвосмислену подршку европској перспективи Западног Балкана. Шта све пише у декларацији из Софије - прочитајте ОВДЈЕ.

Предсједник Александар Вучић изјавио је у Софији да се нада да ће се доћи до ријешења за КиМ које ће бити прихватљиво грађанима Србије.

Како је рекао, даће све од себе и бориће се да до тога дође.

"Желим да верујем да ће Србија у наредном периоду имати довољно снаге, уколико буде постојала воља за компроимисом на другој страни, да дође до решења које ће бити прихватљиво за њене грађане, а које се тиче Косова и Метохије."

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана