Povrat PDV-a u inostranstvu štedi milione

Željka Kokot
Povrat PDV-a u inostranstvu štedi milione

Banjaluka - Povrat PDV-a firmama iz BiH koje posluju u sedam evropskih zemalja donio bi im ogromne uštede, ali to još nije omogućeno, jer nije izmijenjena regulativa, zbog čega su poslodavci ponovo zatražili da to konačno bude učinjeno.

Udruženje poslodavaca FBiH uputilo je 26. jula Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH inicijativu za izmjenu dijela Pravilnika o primjeni Zakona o PDV-u koji reguliše način povrata PDV-a strancima. Poslodavci traže da firmama iz BiH koje posluju u Hrvatskoj, Sloveniji, Švajcarskoj, Italiji, Slovačkoj, Češkoj i Mađarskoj bude omogućen povrat PDV-a po sistemu reciprociteta, odnosno na osnovu bilateralnih sporazuma sklopljenih sa pomenutim državama. Inicijativa koja datira još od 2010. godine dobila je ranije zeleno svjetlo i od Evropske unije, ali izmjene pravilnika još nisu usvojene.

Ministar finansija i trezora BiH i predsjednik Upravnog odbora UIO BiH Vjekoslav Bevanda kaže da će ova inicijativa, kao i sve ostale, biti uvrštena na dnevni red sjednice Upravnog odbora UIO.

- Moramo izvršiti detaljnu analizu efekata ovih izmjena, jer procjene udruženja i drugih interesnih grupa ne možemo uzeti kao jedine relevantne - kaže Bevanda.

Poslodavci su izračunali da bi benefit predloženih izmjena uživali privrednici u oba entiteta, koji posluju u pomenutim zemljama i da on dostiže 100 miliona KM na godišnjem nivou. Privrednici bi mogli tražiti refundiranje PDV-a za troškove goriva, putarine, hotelskog smještaja, roming usluga, sajmova, seminara, reklama i marketinških kampanja i obrade i dorade proizvoda. Najveću korist bi imale kompanije koje su izvozno orijentisane i koje posluju u oblasti telekomunikacija i međunarodnog transporta.

- Neosporno je da mnogo veći broj kamiona iz BiH vozi svakodnevno kroz Hrvatsku, Sloveniju i Italiju nego što kamioni iz tih država voze kroz BiH. Kada je riječ o telekomunikacijama, predložene izmjene bi poseban značaj imale u slučaju Slovenije, koja je izuzetno važna za mobilne operatere iz BiH, koji bi na taj način mogli izvršiti povrat značajnijih suma PDV-a na ime troškova roming usluga - istakli su u Udruženju poslodavaca FBiH.

Potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić kaže da nije detaljno upoznat sa navedenom inicijativom njihovih federalnih kolega.

- Podržaćemo izmjene pravilnika ukoliko ih usvoji Upravni odbor UIO, iako mislim da bi koristi mogla imati samo država, ali ne i poslodavci - kaže Trivić i dodaje da je potrebna detaljna analiza svih činjenica prije donošenja konačne odluke.

Hrvatska tražila potpisivanje sporazuma

U Udruženju poslodavaca FBiH kažu da je Hrvatska tražila potpisivanje sporazuma još 2011. godine. To, međutim, nije moguće sve dok ne budu usvojene izmjene Pravilnika o primjeni Zakona o PDV-u.

Troškovi na koje bi bilo moguće ostvariti povrat PDV-a

- gorivo

- putarina

- hotelski smještaj

- roming usluge

- sajmovi i seminari

- reklame i marketinške kampanje

- obrada i dorada proizvoda

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana