Поврат ПДВ-а у иностранству штеди милионе

Жељка Кокот
Поврат ПДВ-а у иностранству штеди милионе

Бањалука - Поврат ПДВ-а фирмама из БиХ које послују у седам европских земаља донио би им огромне уштеде, али то још није омогућено, јер није измијењена регулатива, због чега су послодавци поново затражили да то коначно буде учињено.

Удружење послодаваца ФБиХ упутило је 26. јула Управном одбору Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ иницијативу за измјену дијела Правилника о примјени Закона о ПДВ-у који регулише начин поврата ПДВ-а странцима. Послодавци траже да фирмама из БиХ које послују у Хрватској, Словенији, Швајцарској, Италији, Словачкој, Чешкој и Мађарској буде омогућен поврат ПДВ-а по систему реципроцитета, односно на основу билатералних споразума склопљених са поменутим државама. Иницијатива која датира још од 2010. године добила је раније зелено свјетло и од Европске уније, али измјене правилника још нису усвојене.

Министар финансија и трезора БиХ и предсједник Управног одбора УИО БиХ Вјекослав Беванда каже да ће ова иницијатива, као и све остале, бити уврштена на дневни ред сједнице Управног одбора УИО.

- Морамо извршити детаљну анализу ефеката ових измјена, јер процјене удружења и других интересних група не можемо узети као једине релевантне - каже Беванда.

Послодавци су израчунали да би бенефит предложених измјена уживали привредници у оба ентитета, који послују у поменутим земљама и да он достиже 100 милиона КМ на годишњем нивоу. Привредници би могли тражити рефундирање ПДВ-а за трошкове горива, путарине, хотелског смјештаја, роминг услуга, сајмова, семинара, реклама и маркетиншких кампања и обраде и дораде производа. Највећу корист би имале компаније које су извозно оријентисане и које послују у области телекомуникација и међународног транспорта.

- Неоспорно је да много већи број камиона из БиХ вози свакодневно кроз Хрватску, Словенију и Италију него што камиони из тих држава возе кроз БиХ. Када је ријеч о телекомуникацијама, предложене измјене би посебан значај имале у случају Словеније, која је изузетно важна за мобилне оператере из БиХ, који би на тај начин могли извршити поврат значајнијих сума ПДВ-а на име трошкова роминг услуга - истакли су у Удружењу послодаваца ФБиХ.

Потпредсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић каже да није детаљно упознат са наведеном иницијативом њихових федералних колега.

- Подржаћемо измјене правилника уколико их усвоји Управни одбор УИО, иако мислим да би користи могла имати само држава, али не и послодавци - каже Тривић и додаје да је потребна детаљна анализа свих чињеница прије доношења коначне одлуке.

Хрватска тражила потписивање споразума

У Удружењу послодаваца ФБиХ кажу да је Хрватска тражила потписивање споразума још 2011. године. То, међутим, није могуће све док не буду усвојене измјене Правилника о примјени Закона о ПДВ-у.

Трошкови на које би било могуће остварити поврат ПДВ-а

- гориво

- путарина

- хотелски смјештај

- роминг услуге

- сајмови и семинари

- рекламе и маркетиншке кампање

- обрада и дорада производа

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана