Повезивање региона од кључног значаја

Свјетлана Шурлан
Повезивање региона од кључног значаја

Београд - Република Српска и Србија треба заједно да раде на усклађивању законских оквира двије земље, али и региона, чије је повезивање један од начина бржег приближавања Европској унији.

То је порука упућена са Форума за успостављање заједничког оквира за пословање у региону, који је јуче одржан у оквиру манифестације "Дани Српске у Србији" у Београду.

Премијерка РС Жељка Цвијановић истакла је да је изузетно важно да се заједно ради на стандардизацији и усклађивању регулаторног оквира у региону.

Она је, отварајући Форум, подсјетила да је Српска много ствари и праксе копирала од Србије, али и да Србија може понекад да погледа на добре ствари у Српској гдје је направљен одређен помак. Она је оцијенила да још има много неискоришћених ресурса и у Србији и у Српској.

- Још смо заробљеници старих навика, које су лоше и превазиђене. То нису навике модерне економије и не могу обезбјеђивати ново запошљавање - рекла је Цвијановићева.

Што се тиче парафискалних намета, она је рекла да је била уплашена када је на једном мјесту видјела шта се све измисли и припише људима који хоће да запошљавају и остварују профит.

- Евидентирали смо то и полако ћемо почети да то смањујемо - навела је она.

Додала је да је енергетика још један неискоришћени ресурс у којем се може постизати више и боље. У привредном законодавству, истакла је, треба мијењати законе да бисмо испратили потребе пословне заједнице, друштва и развоја којем се тежи.

Као проблем је навела ратификације на нивоу БиХ које се чекају и по двије године, те нагласила да све мора бити "проходније", без обзира на политичке анимозитете.

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да је за Владу Србије један од приоритета регионална сарадња. Истакла је да је Србији стратешки циљ улазак у ЕУ, те да је један од задатака инфраструктурно и економско повезивање.

- Један од важнијих пројеката је мост Љубовија - Братунац и очекујемо ускоро напредак у отварању граничног прелаза - рекла је Брнабићева и додала да ће се, ако буде проблема при отварању граничног прелаза, ићи на отварање алтернативног граничног прелаза.

Премијерке Србије и РС разговарале су и на неформалном састанку одржаном у Вили РС у Београду. Састанку и Форуму присуствовало је и неколико министара двије владе, градоначелници и предсједници општина и челници успјешних компанија које послују у региону.

Министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић истакао је да Српска располаже низом пројеката у сектору енергетике који још нису финансијски затворени и позвао инвеститоре да улажу у Српску.

- Одређен број енергетских пројеката већ је усмјерен ка неким инвеститорима, али није препрека да се још неко укључи у то партнерство - нагласио је Ђокић.

Заједничка сједница

Ана Брнабић најавила је да ће заједничка сједница влада Србије и Републике Српске бити одржана 10. новембра.

Позвала је министарства и привреднике да припреме приједлоге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана