Povećanje akciza neće uticati na cijenu dizel goriva

Srna
Povećanje akciza neće uticati na cijenu dizel goriva

Banjaluka - Aranžman sa MMF-om nije bio moguć bez Saveza za promjene – saopšteno je to iz Ministarstva finansija Republike Srpske, nakon što je SDS poručila da neće podržati povećanje akciza na naftu.

Iz Ministarstva finansija tvrde da SDS nastavlja da obmanjuje javnost pitanjima vezanim za Aranžman s MMF-om i načinom korišćenja sredstava iz akciza za naftne derivate.

Pozivaju ih da saopšte javnosti da li podržavaju Reformsku agendu i Aražman s MMF-om u cjelini.

Iz SDS-a tvrde da nijedan aranžman sa MMF-om nikada nije ratifikovan od Parlamentarne skupštine BiH i Predsjedništva BiH, kao što nikada niko, od Ustavom i zakonom ovlaštenih institucija, uključujući i Savjet ministara, nije dao saglasnost da se o takvim aranžmanima uopšte pregovara.

Treći dan rasprave između SDS-a i Vlade u vezi sa akcizom na naftu.

Na ocjenu Aleksandre Pandurević da je povećanje akciza na naftu grobarski pohod Vlade na poljoprivrednke, Ministarstvo finansija odgovara da je aranžman moguće postići samo ako se s njim usaglase svi nivoi vlasti, a upravo to su u Pismu namjere potpisali predstavnici svih institucija u Fiskalnom savjetu. Jasno je, kažu, da aranžman nije mogao biti postignut bez saglasnosti srpskih ministara u Savjetu ministara BiH.

Ministarstvo finasija: "Kada su u pitanju poljoprivredni proizvođači u Republici Srpskoj, eventualno povećanje akciza neće uticati na cijenu dizel goriva koju oni koriste u poljoprivrednoj proizvodnji. Za razliku od Federacije BiH, poljoprivrednici u Srpskoj imaju regresirano dizel gorivo za koje ni danas, a ni ubuduće neće plaćati akcizu, naknadu za izgradnju puteva i auto-puteva"

Pandurevićeva ni danas ne odustaje od svojih optužbi da Vlada uništava poljoprivrednike u Srpskoj.

- Umjesto da im isplaćuju podsticaje za ovu godinu, oni im još duguju desetine miliona maraka za prošlu godinu i još bi dodatno da ih opterete skupljom naftom da bi kompenzovali budžetske deficite nastale neracionalnom javnom potrošnjom, kaže Aleksandra Pandurević (SDS).

Ni koalicioni partner, NDP, ne misli drugačije. Republika Srpska je, kažu, jedino mjesto u Evropi gdje nije riješeno pitanje plavog dizela, nego se taj problem pokriva subvencijama.

- Mi mislimo da je neprihvatljivo samo zato što su javna preduzeća za puteve nelikvidna zbog ogromnih kreditnih zaduženja i brojnih lopovluka, koja su bila u tim preduzećima u oba entiteta da teret novih poskupljenja treba da prebacimo na građane tako što ćemo poskupjeti naftu. Za nas je to neprihvatljivo i naš poslanik za to neće glasati, poručio je Dragan Čavić, predsjednik NDP-a.

Laž je da se skupljom naftom želi kompenzovati budžetski deficit, jer ta sredstva ne idu u Budžet Srpske, već će biti direktno uplaćena Autoputevima Srpske – objašnjavaju u Ministarstvu. Republika Srpska je svoje obaveze završila, ostalo je na nivou Federacije i BiH, rekla je premijerka Željka Cvijanović.

- Bosić nije taj koji treba da uspostavlja recepturu i formule za funkcionisanje. Svaka vlast nosi na svojim leđima terete reformi i oni su se obavezali jednako kao i entitetske vlade prema Reformskoj agendi sa EU i prema aranžmanu sa Međunarodnim monetarnim fondom, gdje svako ima dio posla, naglasila je Cvijanovićeva.

Rok za usvajanje Zakona o akcizama istekao je juče. Da li će MMF ponovo progledati kroz prste potpisnicima Pisma namjere u BiH ili će aranžman i zvanično pasti u vodu, moglo bi se saznati već sljedeće sedmice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana