Повећање акциза неће утицати на цијену дизел горива

Срна
Повећање акциза неће утицати на цијену дизел горива

Бањалука - Аранжман са ММФ-ом није био могућ без Савеза за промјене – саопштено је то из Министарства финансија Републике Српске, након што је СДС поручила да неће подржати повећање акциза на нафту.

Из Министарства финансија тврде да СДС наставља да обмањује јавност питањима везаним за Аранжман с ММФ-ом и начином коришћења средстава из акциза за нафтне деривате.

Позивају их да саопште јавности да ли подржавају Реформску агенду и Аражман с ММФ-ом у цјелини.

Из СДС-а тврде да ниједан аранжман са ММФ-ом никада није ратификован од Парламентарне скупштине БиХ и Предсједништва БиХ, као што никада нико, од Уставом и законом овлаштених институција, укључујући и Савјет министара, није дао сагласност да се о таквим аранжманима уопште преговара.

Трећи дан расправе између СДС-а и Владе у вези са акцизом на нафту.

На оцјену Александре Пандуревић да је повећање акциза на нафту гробарски поход Владе на пољопривреднке, Министарство финансија одговара да је аранжман могуће постићи само ако се с њим усагласе сви нивои власти, а управо то су у Писму намјере потписали представници свих институција у Фискалном савјету. Јасно је, кажу, да аранжман није могао бити постигнут без сагласности српских министара у Савјету министара БиХ.

Министарство финасија: "Када су у питању пољопривредни произвођачи у Републици Српској, евентуално повећање акциза неће утицати на цијену дизел горива коју они користе у пољопривредној производњи. За разлику од Федерације БиХ, пољопривредници у Српској имају регресирано дизел гориво за које ни данас, а ни убудуће неће плаћати акцизу, накнаду за изградњу путева и ауто-путева"

Пандуревићева ни данас не одустаје од својих оптужби да Влада уништава пољопривреднике у Српској.

- Умјесто да им исплаћују подстицаје за ову годину, они им још дугују десетине милиона марака за прошлу годину и још би додатно да их оптерете скупљом нафтом да би компензовали буџетске дефиците настале нерационалном јавном потрошњом, каже Александра Пандуревић (СДС).

Ни коалициони партнер, НДП, не мисли другачије. Република Српска је, кажу, једино мјесто у Европи гдје није ријешено питање плавог дизела, него се тај проблем покрива субвенцијама.

- Ми мислимо да је неприхватљиво само зато што су јавна предузећа за путеве неликвидна због огромних кредитних задужења и бројних лоповлука, која су била у тим предузећима у оба ентитета да терет нових поскупљења треба да пребацимо на грађане тако што ћемо поскупјети нафту. За нас је то неприхватљиво и наш посланик за то неће гласати, поручио је Драган Чавић, предсједник НДП-а.

Лаж је да се скупљом нафтом жели компензовати буџетски дефицит, јер та средства не иду у Буџет Српске, већ ће бити директно уплаћена Аутопутевима Српске – објашњавају у Министарству. Република Српска је своје обавезе завршила, остало је на нивоу Федерације и БиХ, рекла је премијерка Жељка Цвијановић.

- Босић није тај који треба да успоставља рецептуру и формуле за функционисање. Свака власт носи на својим леђима терете реформи и они су се обавезали једнако као и ентитетске владе према Реформској агенди са ЕУ и према аранжману са Међународним монетарним фондом, гдје свако има дио посла, нагласила је Цвијановићева.

Рок за усвајање Закона о акцизама истекао је јуче. Да ли ће ММФ поново прогледати кроз прсте потписницима Писма намјере у БиХ или ће аранжман и званично пасти у воду, могло би се сазнати већ сљедеће седмице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана