Povećan topli obrok zaposlenima u institucijama BiH

ATV
Povećan topli obrok zaposlenima u institucijama BiH

Biti državni službenik od ljeta postaje još isplativije – Savjet ministara u tehničkom mandatu odlučio je da će, umjesto za šest, zaposleni u zajedničkim institucijama, od prvog jula, ručati za osam maraka dnevno.

Topli obrok je povećan, kako objašnjavaju, zbog sindikalnih zahtjeva. Savjet ministara ne bi trebalo da donosi nikakve, a kamoli odluke koje se tiču novog zapošljavanja i budžetske potrošnje, poručuju novi poslanici i delegati Parlamenta BiH. 

“Smatram da ovaj saziv ministara nije dobio legitimitet na prethodnim izborima, i da je ovo jedna od stvari koje, na neki način zloupotrebljavaju i žele na račun budžeta, odnosno svih građana BiH da se dodvore određenim strukturama”, kaže Vojin Mitrović, poslanik SNSD-a, u PD PS BiH.

Nije toliki problem u povećanju toplog obroka, koliko u nesrazmjeri u odnosu na zaposlene u drugim sektorima, poručuje poslanik u Predstavničkom domu, Nenad Stevandić. Vjeruje da je taj novac mogao otići u bolje svrhe.

“To je potpuno neracionalno upravljanje finansijskim sredstvima. Savjet ministara nije u mandatu, i nema ni pravo da donosi takve odluke. Očigledno je da se partijski “uhljebi” u budžetskim institucijama stalno nagrađuju, i da se tu pokušava stvoriti neka percepcija ili masa za neku buduću kampanju”, kaže Nenad Stevandić, poslanik u PD PS BiH.

Na parlamentarce se, doduše, povećanje ne odnosi. Uvažen je prijedlog da iz odluke budu izuzeti poslanici i delegati Parlamentarne skupštine, predsjedavajući i ministri u Savjetu ministara BiH, kao i njihovi zamjenici, rukovodioci i zamjenici rukovodilaca zajedničkih institucija.

Bez obzira na to, oni itekako dobro zarađuju. Prema izvještaju CCI, prosječna plata poslanika i delegata bh Parlamenta kreće se između pet i šest i po hiljada maraka. Iako mnogi te iznose za standard BiH smatraju astronomskim, postoji i veći problem. Pošto nije konstituisana vlast na nivou BiH, parlamentaraci mjesecima primaju plate za nerad, jer pravog posla – nemaju. 

“Po dostupnim informacijama, ukupna “mandatna” primanja bh.parlamentaraca kreću se u rasponu od 230.000 KM do čak 290.000 KM, za one malo bolje plaćene poslanike, odnosno delegate oba doma PS BiH”, stoji u saopštenju Centra civilnih inicijativa.

Odluka koju je Savjet ministara u tehničkom mandatu donio krajem januara, objavljena je u  Službenom glasniku BiH. Prema nezvaničnim posljednjim podacima, u zajedničkim institucijama zaposleno je više od 20 hiljada ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana