Potvrđeno imenovanje Savjeta ministara

Srna
Potvrđeno imenovanje Savjeta ministara

Sarajevo - Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdio je imenovanje ministara, zamjenika ministara i dvojice zamjenika predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

Za imenovanje je glasalo 26 poslanika, sedam poslanika SBB-a i SDP-a je bilo protiv, a poslanik HDZ-a 1990 Diana Zelenika bila je uzdržana.

Nako glasanja, ministri i zamjenici ministara dali su svečanu izjavu.

Predsjedavajući novog Savjeta ministara BiH je Denis Zvizdić /SDA/, a njegovi zamjenici ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda /HDZ BiH/ i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović /SDS/.

Prvi put do sada u Savjetu ministara BiH dvije ministarske pozicije pripale su ženama - Marini Pendeš /HDZ BiH/, koja je izabrana za ministra odbrane i Semihe Borovac /SDA/ koja će biti ministar za ljudska prava i izbjeglice.

Na čelu Ministarstva inostarnih poslova u naredne četiri godine biće Igor Crnadak /PDP/, Ministarstva pravde Josip Grubeša /HDZ BiH/, Ministarstva bezbjednosti Dragan Mektić /SDS/, Ministarstva civilnih poslova Adil Osmanović /SDA/ i Ministarstva komunikacija i transporta Slavko Matanović /DF/.

Za zamjenika ministra inostranih poslova imenovan je Josip Brkić /HDZ BiH/, a zamjenika ministra finansija i trezora Mirsad Žuga /SDA/, dok su za zamjenike ministra odbrane imenovani Boris Jerinić /SDS/ i Emir Suljagić /DF/.

Zamjenik ministra civilnih poslova je Đorđe Miličević /NDP/, zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice Predrag Jović /SDS/, pravde Nezir Pivić /SDA/, zamjenik ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mato Franjičević /HDZ BiH/, bezbjednosti Mijo Krešić /HDZ BiH/ i zamjenik ministra komunikacija i transporta Saša Dalipagić /HDZ BiH/.

 

Kritike opozicije na imenovanje Savjeta ministara BiH  

 

Poslanici opozicije u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine uputili su danas niz primjedbi na način formiranja Savjeta ministara BiH, od kojih se najveći dio odnosi na činjenicu da u predloženom sastavu Savjeta ministara nema nikoga iz reda "ostalih", na nedovoljnu zastupljenost žena, te na proces kašnjenja imenovanja Savjeta ministara BiH.
Poslanik SDP-a BiH Saša Magazinović rekao je da je za ovu stranku nezakonita Odluka o imenovanju ministara i njihovih zamjenika u Savjetu ministara BiH, te zamjenika predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, koju je prije rasprave Predstavničkom domu na usvajanje predložio predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić.

Prema njegovim riječima, Odlukom je upućena i ružna poruka onima koji se u BiH izjašnjavaju kao "ostali", jer njihovih predstavnika nema u predloženoj Odluci.
On smatra da je formiranje ovog saziva Savjeta ministara BiH loše krenulo i zbog kašnjenja u konstituisanju.

Njegov stranački kolega Denis Bećirović smatra da ovaj sastav Savjeta ministara BiH nema jasan program šta i kako raditi.

Zaim Backović iz Bosanske patriotske stranke upitao je Zvizdića zašto nisu pročitana imena svih 10 zamjenika ministara.

On je konstatovao da je u predloženom Savjetu ministara BiH manje od 10 odsto žena, iako je zakonima predviđeno da to bude 40 odsto, na što su ukazali i ostali poslanici opozicije.

Mirsad Džonlagić iz Saveza za bolju budućnost /SBB/ BiH najavio je da poslanici ove stranke neće podržati ovaj prijedlog sastava Savjeta ministara BiH, ali da će, ukoliko bude izabran, ubuduće biti veoma strogi kritičari.

Diana Zelenika iz HDZ-a 1990 istakla je da se vladajuća koalicija pola godine bavila podjelama fotelja, a ne programima, te da su predloženi nekompetentni ministri, posebno kad je riječ o pravosuđu.

Damir Arnaut iz SBB-a rekao je da je ovo najveće kašnjenje formiranja Savjeta ministara BiH i da ništa ne ukazuje da je riječ o programskoj koaliciji nego matematičkoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana