Потврђене мјере забране за Орића

Срна
Потврђене мјере забране за Орића

Сарајево - Суд БиХ одредио је да ратни командант муслиманских снага у Сребреници Насер Орић неће моћи напуштати подручје БиХ и ограничио му кретање на подручје Кантона Сарајево и Зеничко-добојског кантона, потврдила је Срни Орићев адвокат Васвија Видовић. Према њеним ријечима, мјере забране подразумијевају и обавезу редовног јављања једном седмично надлежном полицијском органу.

Срни је у Суду БиХ речено да ће одлуку о статусу Насера Орића саопштити у понедјељак, 6. јула, након што добије информацију од одбране Орића да су запримили одлуку, потврђено је Срни у Суду.

"Прије тога, то неће бити могуће, јер кореспонденцију са одбраном нећемо имати преко викенда", навели су у Суду.

У Суду БиХ Срни је раније речено да је одлука о допуњеном приједлогу Тужилаштва БиХ за одређивање мјера забране Орићу донесена јуче, али пошто нема повратне информације садржај одлуке се не може објавити.

На рочишту 29. јуна пред Судом БиХ судија Жељка Маринић саопштила је да ће се накнадно изјаснити о допуњеном приједлогу Тужилаштва БиХ за одређивање мјера забране Орићу које би подразумијевале ограничавање кретање у Кантону Сарајеву и Зеничко-добојском кантону, затим обавезу редовног јављања Полицијској управи Центар, те одузимање путних исправа.

Орићеви адвокати Едина Решидагић и Лејла Човић затражили су да Суд одбаци захтјеве Тужилаштва БиХ, позивајући се на начело да не може бити суђено два пута за исто дјело, те навели да је Хашки трибунал ослободио Орића командне одговорности.

Тужилац Мирослав Јањић одбацио је наводе одбране да се Хашки трибунал изјаснио о догађајима у селу Залазје 8. јуна и 12. јула 1992. године, наглашавајући да су у пресуди таксативно наведена села за која је Орићу суђено, те да се Залазје помиње само у једној фусноти.

Орић је 10. јуна ухапшен у Швајцарској према потјерници коју је за њим расписала Србија за злочине почињене над Србима на подручју Сребренице.

Он је у петак, 26. јуна, специјалним летом из Швајцарске стигао у Сарајево, гдје га је преузела Гранична полиција БиХ. Са сарајевског аеродрома, уз јаке мјере обезбјеђења, пребачен је у Тужилаштво БиХ. Потом је пуштен на слободу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана