Potvrđena saradnja socijalista sa SNSD-om i DNS-om

Srna
Potvrđena saradnja socijalista sa SNSD-om i DNS-om

Banjaluka - Glavni odbor Socijalističke partije zaključio je danas u Banjaluci da će ova stranka nastaviti saradnju sa dosadašnjim koalicionim partnerima SNSD-om i DNS-om, kao i dogovore u vezi sa formiranjem vlasti u Republici Srpskoj, ali i BiH.

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić rekao je da partija zahtijeva da bude na adekvatan način zastupljena u formiranju vlasti shodno osvojenim mandatima i političkom dogovoru koji treba biti postignut sa koalicionim partnerima.

"Adekvatano učešće znači da se poštuje naš izborni rezultat, da se poštuje da mora postojati partnerstvo, da niko nije dovoljan da sam formira vlast, da partneri budu potpuno zadovoljni svojom pozicijom u vršenju vlasti na način da možemo preuzeti punu odgovornost i da možemo dati doprinos da vlast uspješno funkcioniše", izjavio je Đokić novinarima u Banjaluci.

On je napomenuo da u prethodnom periodu nisu ispoštovani do kraja postignuti dogovori na određenim nivoima organizacije vlasti, te da ovaj put to ne može biti ponovljeno.

"U sporazumu će biti definisane politike koje ćemo voditi i biće aneks u kojem će biti definisano koju odgovornost u vršenju vlasti koja partija preuzima, koje su to oblasti za koje će odgovarati i koji su to ljudi", pojasnio je Đokić.

On je dodao da Socijalistička partija poštuje inicijative opozicije da sa njima eventualno formira vlast, ali da je stav Glavnog odbora da bude nastavljena saradnja sa dosadašnjim partnerima.

"U ovom trenutku imamo 42 poslanika koji su iz političkih partija iz Srpske. Vode se razgovori sa drugim političkim partijama i njihovim poslanicima da se ta većina proširi", rekao je Đokić nakon sjednice Glavnog odbora stranke.

Lider Socijalističke partije pozdravio je današnji dogovor HDZ-a BiH i SDA o formiranju vlasti na nivou Federacije BiH, te ocijenio da je dobro da se i u tom entitetu efikasno formira vlast kao što je to moguće u Srpskoj.

On je podsjetio da je Federacija BiH prethodne četiri godine imala problema u funkcionisanju vlasti, te da se to često odražavalo i na nivo BiH.

"Očekujem da će biti dovoljno razumijevanja, zrelih procjena, na koji način bi mogla biti najefikasnija vlast na nivou BiH. Smatramo da bi vlast trebali da formiraju oni koji su dobili najveći broj glasova", naglasio je je Đokić.

Đokić je zaključio da Vlada Srpske ne može biti formirana prije druge polovine decembra, te poručio da socijalisti ne žele da Srpska kroz formiranje vlasti uđe u krizu u koju bi mogla ući ako se ne bi poštovala volja građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana