Потврђена пресуда Горану Зупцу

Срна
Потврђена пресуда Горану Зупцу

Сарајево - Апелационо вијеће Суда БиХ потврдило је првостепену пресуду Суда БиХ којом је директор Агенције за истраге и заштиту БиХ /Сипа/ Горан Зубац осуђен на условну казну затвора.

Суд БиХ у марту је прогласио Зупца кривим јер није пружио подршку другим полицијским агенцијама током фебруарских протеста прошле године када је, између осталог, запаљена зграда Предсједништва БиХ у Сарајеву.

Он је осуђен на условну казну затвора од годину дана која неће бити извршена уколико не почини ново кривично дјело у року од двије године од дана правоснажности пресуде.

Зупчев бранилац Драгиша Јокић потврдио је Срни да је Апелационо вијеће одбило жалбе и тужилаштва и одбране јер сматра да је првостепена пресуда правилна и законита.

"Мени, као адвокату, њихово образложење на донесену пресуду није прихватљиво због чега ћу се обратити Уставном суду БиХ", најавио је Јокић.

Јокић је посебно указао на одредбу закона које се тиче законитости доказа и начина њиховог прибављања.

"За разлику од Врховног суда Републике Српске и Врховног суда Федерације БиХ, Суд БиХ потпуно другачије тумачи ову одредбу закона. Да је Зупчева жалба била рјешавана у једном од ових судова, ова пресуда би била или укинута или преиначена. Суд БиХ има своје тумачење и то већ прелази границе правилне примјене права", сматра Јокић.

Према његовим ријечима, због тога је крајње вријеме "да се договори како један пропис треба тумачити, како се он пред једним судом не би тумачио на један начин, а пред другим како коме треба".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана