Потврђена побједа Додика и Цвијановићеве

Жељка Домазет
Потврђена побједа Додика и Цвијановићеве

Сарајево - Члан Предсједништва БиХ из српског народа из Републике Српске је кандидат СНСД-а Милорад Додик са освојених 368.210 или 53,88 одсто гласова, а нова предсједница Српске је Жељка Цвијановић са освојених 319.187 или 46,97 одсто гласова, објавила је јуче Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ.

Додик је освојио највећи број гласова који је било који члан Предсједништва, рачунајући и хрватског и бошњачког, освојио у овом вијеку, прешавши тако рекорд који је постигао Живко Радишић који је давне 1998. године, као кандидат коалиције "Слога", имао 359.744 гласа.

ЦИК је донио одлуку о утврђивању и објављивању резултата избора за све нивое власти у БиХ, а како је рекао предсједник ЦИК-а Бранко Петрић, сви политички субјекти имају рок од три дана да се жале. Како је истакао, досадашњи захтјеви су били преурањени.

- Сви који то не учине у задатом  року и ако то не учини овлашћено лице или политички субјект, захтјеви ће бити одбачени - рекао је Петрић.

За бошњачког члана Предсједништва БиХ изабран је кандидат СДА Шефик Џаферовић са освојених 212.581 или 36,61 одсто гласова, док је нови члан Предсједништва БиХ из хрватског народа кандидат Демократског фронта Жељко Комшић са освојених 225.500 или 52,64 одсто гласова.

Нови-стари потпредсједник РС из бошњачког народа је кандидат Коалиције Заједно за БиХ Рамиз Салкић са освојених 21.116 или 3,11 одсто гласова, а нови-стари потпредсједник из хрватског народа је кандидат коалиције више хрватских партија Јосип Јерковић са освојених 5.811 или 0,87 одсто гласова.

У Представнички дом Парламентарне скупштине из Републике Српске изабрано је 14 посланика и према утврђеним резултатима СНСД је добио шест посланичких мандата, од чега четири директна и два компензациона, СДС су припала три директна  мандата, ПДП два и то један директни и један компензациони, ДНС један директни мандат, а СП и СДА освојили су по један компензациони мандат.

Када је ријеч о посланицима из Федерације, одакле се бира 28 посланика, СДА је добила осам мандата и то шест директних, а два компензациона. ХДЗ БиХ и странке окупљене око те партије добили су пет директних мандата, СДП такође пет, од чега су три директна, а два компензациона. ДФ и Грађански савез добили су три директна мандата, СББ два компензациона, Наша странка такође два, од чега један директни, а два компензациона, Независни блок, ПДА и АСДА освојили су по један директни мандат.

У Народној скупштини Републике Српске биће осам политичких субјеката. СНСД ће имати 28 посланика, од чега су 24 директно изабрани, а четири са компензационе листе. СДС ће имати 16 посланика, од чега је 13 директно изабрано, а три су компензациони мандати. ДНС је добио 12 посланика, од чега је 11 директно изабрано, а један је компензациони, ПДП девет, од чега је пет изабрано директно, а четири са компензационе листе, СП седам посланика - шест директних и један компензациони, Заједно за БиХ четири посланика, два директно изабрана, а два компензациона, НДП четири, од којих је један директно изабран, а три компензацијски и Уједињена Српска ће имати три посланика, једног изабраног директно, а два са компензационе листе.++++

Парламент ФБиХ

У Представнички дом Парламента ФБиХ ушли су СДА са 27 посланика, СДП са 16 мандата, колико има и коалиција окупљена око ХДЗ-а, ДФ има 10, СББ осам, Наша странка шест, ПДА и Независни блок по четири, АСДА, странка "Народ и правда" и коалиција окупљена око ХДЗ-а 1990 по два, а Лабуристи једно посланичко мјесто.

Изабрани посланици у НСРС

СНСД: Владо Ђајић, Лука Петровић, Зоран Стевановић, Никола Шпирић, Недељко Ћорић, Обрен Марковић, Зоран Тегелтија, Душица Шолаја, Илија Таминџија, Дарко Томаш, Милица Ловрић, Милутин Тасовац, Дражен Врховац, Радован Вишковић (компензациони мандат), Гордана Тешановић, Огњен Жмирић, Александар Суботић, Саша Поповић, Мирослав Вујичић, Драгослав Кабић, Перо Петровић, Горан Јеринић, Наташа Трифковић, Жељка Стојичић (компензациони мандат), Срђан Мазалица (компензациони мандат), Игор Жунић, Мара Милошевић и Радован Вуковић (компензациони мандат).

СДС: Небојша Марић, Данијел Јошић, Томица Стојановић, Дарко Бабаљ, Костадин Васић, Давор Шешић, Миладин Станић, Небојша Вукановић, Бранко Бутулија, Недељко Гламочак (компензациони мандат), Милан Тубин, Жељко Бабић, Соња Караџић-Јовичевић (компензациони мандат), Зоран Видић и Миланко Михајлица (компензациони мандат).

ДНС: Душко Ивић, Ђорђе Поповић, Милан Радовић, Недељко Чубриловић, Милан Дакић, Споменка Стевановић, Александар Главаш, Дарко Бањац (компензациони мандат), Славко Глигорић, Дане Малешевић, Споменко Стојановић.

ПДП: Драшко Станивуковић, Миленко Вићановић, Јелена Тривић (компензациони мандат), Игор Црнадак, Милан Шврака, Перица Бундало, Љубиша Крунић (компензациони мандат), Драган Галић (компензациони мандат), Гордана Видовић (компензациони мандат).

СП: Горан Селак, Петар Ђокић, Срђан Тодоровић, Ристо Марић, Саво Вулић, Максим Скоко, Андреа Дорић (компензациони мандат).

Заједно за БиХ: Един Рамић, Сенад Братић, Бегија Смајић (компензациони мандат), Мијо Перкунић (компензациони мандат).

НДП: Драган Чавић, Крсто Јандрић (компензациони мандат), Наташа Стевановић (компензациони мандат), Александар Фулурија (компензациони мандат).

УС: Наталија Тривић, Милан Петковић (компензациони мандат), Маринко Драгешић (компензациони мандат).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана