Potvrđena Nova Federalna Vlada

Srna foto: klix.ba
Potvrđena Nova Federalna Vlada

Sarajevo - Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH /FBiH/ potvrdili su danas novu Vladu FBiH. Za potvrđivanje nove Vlade FBiH glasalo je 57 poslanika, protiv su bila 22, dok je uzdržano bilo pet poslanika.


Novi premijer FBiH Fadil Novalić i ministri su pred poslanicima Predstavničkog doma Parlamenta FBiH položili svečanu zakletvu, čime je i službeno počeo da teče mandat nove federalne Vlade.

Tokom rasprave opozicija je kritikovala ekspoze federalnog premijera, ističući da ništa od onog što je predloženo nema utemeljenje u budžetu FBiH, kao i da je sam proces formiranja vlasti vođen neodgovorno.

Salim Halilović iz Stranke za BiH je tokom rasprave o ekspozeu premijera istakao da od formiranja FBiH nije viđen ovaj stepen nepovjerenja među partnerima koji čine parlamentarnu većinu.

"Zabava je trajala dva mjeseca i igrali su se nacionalnog izjašnjavanja. Vrlo je teško očekivati rezultate s obzirom na pokazano nepovjerenje", rekao je Halilović.

Mahir Nurkanović iz Saveza za bolju budućnost /SBB/ upitao je Novalića da li će reforma tržišta rada značiti i ukidanje kategorije rada na neodređeno vrijeme.

Predsjednik Kluba poslanika SDP-a Elvir Karajbić je, između ostalog, istakao da ne vjeruje da će ova vlast raditi u interesu građana FBiH, ukoliko se bude provodilo ono što je Novalić predložio u ekspozeu.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić je, nakon polaganja zakletve članova nove Vlade FBiH, dao pauzu od jedan čas, poslije koje bi trebalo do počne vanredna sjednica ovog doma o budžetu FBiH za ovu godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana