Потврђен злочиначки подухват Хрватске, Праљак попио отров VIDEO

Танјуг
Потврђен злочиначки подухват Хрватске, Праљак попио отров VIDEO

Хаг - Хашки трибунал потврдио је данас да је хрватски државни врх на челу са тадашњим предсЈедником Фрањом Туђманом учествовао у удруженом злочиначком подухвату са циљем елиминације босанских муслимана у Босни и Херцеговини.



Жалбено вијеће Хашког трибунала одбило је, наиме, жалбу оптужених у случају "Прлић" и потврдило закључак расправног вијећа да је удружени злочиначки подухват "успоставио Фрањо Туђман и друге политичке вође са циљем успростављања ентитета у складу са старим границама Хрватске".

Првостепеном пресудом је утврђено да су високи званичници Хрватске - предсједник Фрањо Тудман, министар одбране Гојко Шушак и генерал Јанко Бобетко били учесници удруженог злочинацког подухвата са циљем елиминације босанских мислимана на том подручју.

Одбијен је и навод да је удружени злочиначки подухват постојао само тамо гдје су се водиле борбе.

Кршење Женевске конвенције може се примјенити на цијелом подручју Босне и Херцеговине, рекао је судија Кармел Ађијус.

Што се тиче оптужених у овом случају жалбено вијеће Хашког трибунала портврдило је казну од 25 година затвора бившем предсједнику владе "Херцег Босне" Јадранку Прлићу, као и Бруну Стојићу и Слободану Праљку по 20 година затвора, након чега је читање пресуде прекинуто.

Праљак је наиме након што је одслушао изрицање казне попио нешто из мале бочице за шта је његов адвокат рекао да је отвор, пошто је претходно узвикнуо:

"Одбацујем вашу пресуду, ја нисам ратни злочинац".

Предсједник жалбеног већа је игнорисао његов гест и наставио да чита пресуду, али је неко у судници повикао да је у питању отров и читање пресуде је прекинуто, а у дијелу за оптужене су навучене завесе.

Првостепеном пресудом из 2013. године Хашки трибунал је осудио на 25 година затвора бившег предсједника владе "Херцег Босне" Јадранка Прлића, Бруна Стојића, Слободана Праљка, Миливоја Петковића осудио је на по 20 година затвора, Валентина Ћорића на 16, док је Бериславу Пушићу изречена казна од 10 година затвора.

У питању је случај у којем су првостепеном пресудом Трибунала из 2013. године као и високи функционери такозване републике "Херцег-Босна" и Хрватског савјета одбране (ХВО) осуђени на укупно 111 година затвора због злочина над муслиманима у БИХ у оквиру "удруженог злочиначког потхвата" у којем је учествовао и дио политичког и војног руковоства Хрватске, укључујући и предсједника Фрању Туђмана.

Циљ тог удруженог злочиначког потхвата, према закључку простепене пресуде, био је успостављање хрватског ентитета у границама Бановине Хрватске из 1939. године и његово спајање са Хрватском, како би се поново остварило уједињење хрватског народа у случају распада БИХ, односно да он постане независна држава унутар БиХ тесно повезана с Хрватском.

Жалбено вијеће Хашког трибинала је потврдио тај део пресуде који се односи на заједнички злочиначки подухват.

Током читања пресуде судија Ађијус је навео да су сва шесторица оптужетних у својим жалбама довела у питање закључак расправног вијећа да је удружени злочиначки порудхват успоставио Фрањо Туђам и друге политичке вође са циљем успростављањем ентитета складно старим границмаа Хрватске.

"Жалбено вијеће утврђује да нису показали да је расправно вијеће на погрешан начин протумачило доказне предмете или да је на било који начин погрешило у доношењу закључка", рекао је судија Ађијус.

Очекује се наставак читања другостепене пресуде, а за сада нема вијести из Хага шта се дешава у судници након Пиљковог геста.

Извјештач ХРТ-а јавља да је публика напустила судницу Трибунала, док су полицајци и "неки људи" ушли у зграду Трибунала у Хагу без обавезног прегледа.

Према ријечима предсједника Жалбеног вијећа судије Кармела Агијуса, који је уједно и предсједник трибунала данас се чита само сажетак пресуде, кључни моменти и закључци вијећа.

Поред Ађијуса чланови жалбеног вијећа су и судије Лиу Дакин, Фаусто Покар, Теодор Мерон и Баконе Џастис Молото.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана