Potvrda o životu na ćirilici je pravo srpskih penzionera

Srna
Potvrda o životu na ćirilici je pravo srpskih penzionera

Banjaluka - Banjalučki advokat Milan Petković rekao je Srni da je srpski narod konstitutivan u BiH i da svaki građanin i penzioner ima pravo da formular, odnosno uvjerenje o životu koje dostavljaju Federalnom zavodu za mirovinsko i invalidsko osiguranje /MIO-PIO/, ispuni na srpskom jeziku i ćirilicom, čak i ako je ono dostupno samo na takozvanom bosanskom jeziku.

Petković je istakao da u Zavodu MIO-PIO krše ljudska prava srpskih penzionera zahtjevom da se uvjerenje o životu popunjava latinicom i takozvanim bosanskim jezikom.


On je naveo da je, prema Ustavu BiH, zagarantovana ravnopravna upotreba srpskog jezika i ćiriličnog pisma.

„Bilo kakvo traženje popune formulara na drugom ili takozvanom bosanskom jeziku bilo bi kršenje ljudskih prava građana, Ustava i zakona BiH. Dakle, u Federalnom zavodu MIO-PIO ne bi smjeli da traže ni bilo kakvo prevođenje sa srpskog na žbosanski jezikž“, istakao je Petković.

On je naglasio da je srpski narod konstitutivan u BiH.

Prema nedavnom pisanju beogradske „Politike“, Mirko Savić koji živi u Beogradu, a penziju je zaradio u BiH, do ove godine nije imao problem dok je potvrdu o životu na ćirilici slao Federalnom zavodu MIO-PIO.

On je, prema navodima ovog lista, iz Sarajeva dobio odgovor da neće nastaviti da mu šalju penziju ukoliko uvjerenje ne pošalje ispisano na „bosanskom jeziku“, latinicom i ijekavicom.

Savić je ovaj problem riješio tako što su mu radnici Fonda PIO Srbije dali latiničnu potvrdu sa internet sajta Federalnog zavoda MIO-PIO, koju je popunio prema traženom zahtjevu iz Sarajeva.

U Fondu PIO Srbije naveli su da inostrani penzioni fondovi traže od korisnika penzije, koji imaju prebivalište u drugoj državi, da im jednom godišnje dostavljaju potvrde o životu kako bi dokumentovali da su živi.

Potvrda može biti ovjerena kod notara, ali i besplatno u svim organizacionim jedinicama Fonda PIO Srbije, i to na jeziku zemlje u koju se potvrda šalje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana