Потребни слога, мир, заједништво

Танјуг, Срна
Потребни слога, мир, заједништво

Београд. Загреб - Патријарх српски Иринеј са свештенством служио је данас јутарњу литургију у Саборној цркви у Београду, поводом највећег хришћанског празника Ускрса.

Ускршња литургија завршена је причешћем верника послије кога је патријарх Иринеј указао на неопходност заједништва и јединства у садашњем времену у коме су нам потребни слога, мир и љубав.

"Нека нас Господ благослови својим благословом мира, слоге и љубави, данас толико, потребне и нама људима и времену у коме живимо", поручио је Иринеј.

Он је, нагласивши да је Ускрс нас највећи празник на коме почива "наша истина, вера, нада и очекивање" изразио задовљштво што православна и католичка црква ове године истог дана обележавају тај празник.

"Ове године имамо ту велику радост да овај велики празник славимо заједнички - када би дао Господ да једнога дана не само једне године него сваке године овај празник славимо заједно и у заједници", навео је Иринеј.

Он је, захваливши се свима који су Српској православној цркви честитали Ускрс пожелио и да овај велики празник буде срећан и "браћи католицма и другим хришћанским заједницама и да ове године у заједни иштву прославимо Ускрс".

Уз бројне грађане, литургији су присуствовали премијер у техничкој влади Ивица Дачић и министри Никола Селаковић и Томислав Јовановић као и апостолски нуција у Београду Ораландо Антонини.

Међу вјерницима у Саборној цркви били шу и страни држављани, међу којима и група младих Француза.

Литургији су присуствовали и државни секретари МУП Владимир Божовић и Вања Вукић.

Све хришћанске цркве данас обиљежавају ускрснуће Исуса Христа.

Обиљежавање је почело поноћним литургијама и Ускршњим бдијењима у свим хришћанским црквама, а наставља се свечаним јутарњим литургијама и богослужењима.

Васкршњу поноћну литургију у Храму Светог Саве којој су присуствовали бројни грађани служио је епископ ремезијански Андреј.

Министри у Влади Србије Александар Вулин и Небојша Родић присуствовали су поноћној ускршњој литургији у манастиру Девич код Србице на сјеверу Косова.

Ускрс се широм свијета прославља на најразличитије начине - уз традиционалну трпезу и занимљиве обичаје, од "лова на јаја" до поливања водом и пуштања змајева. О томе више можете прочитати ОВДЈЕ.

Срби посјетили Храм Светог Саве у јужној Митровици

Православни верници обишли су данас храм Светог Саве у јужном дијелу Косовске Митровице, који је страдао током мартовског насиља 2004. године.

Нешто више од стотину Срба стигло је у пратњи косовске полиције из сјеверног у јужни део Косовске Митровице и након краће службе у храму Св. Саве вратили су се назад.

Отац Раде Дончић из храма Светог Димитрија у сјеверном дијелу Косовске Митровице пожелио је свима срећан празник васкрсења Христовог

"Да пожелимо свима срећан Васкрс и одавде, из јужног дела Косовске Митровице, из Храма Св. Саве, да још много година дочекујемо у радости и весељу прослављамо,"– рекао је отац Раде.

Вјерници који су данас обишли Храм Св. Саве кажу да су истовремено и срећни и тужни -– срећни због празника и могућности да на најрадоснији хришћански празник обиђу овај храм, а тужни јер не могу да га посјећују сваки дан, кад желе.

Бисерка Симић из Косовске Митровице је у Храму Св. Саве крштена и вјенчана, а ту су јој крштена и дјеца. Каже да данас јесте најрадоснији дан за све православне вернике, али да Срби на КиМ не очекују много, с обзиром на то да много и немају.

""Не очекујемо много, с обзиром на то да је ситуација какава јесте... Ми овде живимо како живимо,– немамо слободу, немамо мир... …Кад немамо основно право на кретање, на слободу, шта друго рећи", – казала је она.

Светислав Илић честитао је свима данашњи празник. "Да пожелим срећан празник свим нашим Србима, поготово онима који живе на КиМ, да их Бог сачува, остаћемо и опстаћемо, јер ово је наша колевка", казао је Илић.

Митровчанка Славица Јаргић такође је данас посјетила Храм Св. Саве, а ноћас је Ускрс дочекала у манастиру Девич. Каже да се увијек осјећа лијепо када дође у своју цркву.

""Лепо се осећам после Девича, у својој цркви где сам крштена, где сам венчана, где су ми и деца крштена, како може да ми буде него само лепо, после Великог поста и на овај велики празник. Надам се добром, опстајемо за сада, а колико ће да буде не знам, али мислим да ће вера да победи"–", казала је Јаргић.

Злата Радовановић, координатор за послове Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије честитала је свим хришћанима данашњи празник у име Канцеларије за КиМ.

""Ми као Канцеларија Владе Републике Србије за КиМ желимо да данашњи празник честитамо свим нашим хришћанима који живе на овој територији, да им пожелимо здравље, срећу, да у миру проведу не само ове празнике него и сва будућа времена и цео свој живот на овим просторима. У миру и благостању и у оквиру Републике Србије, као што то и јесте"", нагласила је Радовановић.

Највећи хришћански празник вјерницима је честитао и начелник косовскомитровачког управног округа Васа Јелић.

""Желим да српском народу честитам највећи верски празник , данас је јединствена прилика да покажу своју толерантност, љубав према осталима … а да покажу храброст, да не забораве, да се не одрекну онога што је њихово"", поручио је Јелић.

Православци у Хрватској прославили највећи празник

Православни вјерници данас су прославили Васкрс светом архијерејском литургијом коју је у загребачком Саборном храму Преображења Господњег предводио епископ Далматински и администратор упражњене митрополије загребачко-љубљанске Фотије.
С поруком "Христос Васкрсе" на литургијама широм Хрватске је прочитана посланица Његове светости патријарха српског Иринеја.

Централна прослава Васкрса за осјечко-пољску и барањску епархију одржана је у цркви Светог Димитрија у Даљу, првобитно изграђеној 1715. године, а службу је одржао његово преосвештенство епископ Лукијан, који је позвао вјернике на мир и љубав. Епископ Лукијан је данас заредио за свештеника протосинђела Јована Станојевића из Даља, јавили су хрватски медији.

Свечаном литургијом у пулској цркви Светог Николе Васкрс су данас прославили православни вјерници, а обред бдијења током Велике суботе, којег је предводио парох пулско-перојски протојереј Горан Петковић, ноћас је одржан у Пероју, у цркви Светог Спиридона.

Протојереј Петковић поручио је да је Васкрс празник новог живота и позив на промјену, а за православне вјернике представља радост новог почетка и окупљања породице око заједничког стола након дугог времена поста.

Током Васкршњег бдијења у Пероју литија је прошла селом, а улазак у цркву након тога симболизује почетак новог дана - Васкрса.

Обред у цркви Светог Спиридона настављен је јутарњом службом, након чега су вјерници испраћени уз традиционални поздрав "Христос васкрсе - Ваистину васкрсе".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана