Потребна регионална стратегија борбе против тероризма

Срна
Потребна регионална стратегија борбе против тероризма

Београд - Земље региона Балкана желе да пруже свој допринос у глобалној борби против тероризма и имају проактивну улогу, али прво треба да сачине регионалну стратегију борбе против тероризма - оцијењено је на округлом столу, одржаном у Скупштини Србије, у оквиру регионалног молитвеног доручка.

Скупу су присуствовали директор Полиције Републике Српске Гојко Васић, директор Полиције Србије Владимир Ребић, као и представници министарства одбране и полиције и парламената Црне Горе, Македоније и Албаније, те америчког Конгреса и Бундестага.

Ребић је рекао да је у региону најприсутнија безбједносна пријетња - тероризам, који је одавно превазишао националне и државне границе, због чега заједнички одговор мора бити чврст и бескомпромисан, како на регионалном, тако и на националном нивоу.

Он је истакао да је циљ Србије да се спријечи пропагирање радикалних идеологија и на тај начин регрутовање нових терориста.

"Чврста међународна и регионална сарадња и брза и благовремена размена битних информација биће један од најосновнијих предуслова за суочавање са тим проблемима", рекао је Ребић, додавши да је највећа опасност "Исламска држава", али и повезаност тероризма са корупцијом и криминалом.

Амерички конгресмен Роберт Адерхолд истакао је да је тероризам глобални проблем и да је потребна сарадња земаља, али и органа унутар земаља који се баве тим послом, као и размјена безбједносних информација.

Министар Полиције Црне Горе Горан Даниловић истакао је да нико није желио тероризам у свом довришту и да мора прво да га почисти из свог дворишта те оцијенио да је циљ земаља региона да се направи заједничка стратегија борбе против тероризма.

"Прво направити регионалну стратегију борбе против тероризма, а онда да се укључимо у европску", рекао је Даниловић.

Министар одбране Македоније Зоран Јолевски истакао је да је на састанку договорено да земље региона раде заједно у борби против тероризма, док је посланик у парламенту Албаније и бивши министар одбране те земље Фатмир Медију указао на проблем идентификације миграната, наводећи да је потребно да земље региона и то раде заједно.

Потпредсједник Скупштине Србије Владимир Маринковић рекао је да Србија и земље региона желе политичку стабилност, која није могућа без међусобне сарадње у свим аспектима друштвнеог живота.

"Желимо да охрабримо извршну власт, оне који се бави сектором одбране и унутрашњим пословима, да још чвршће сарађују", истакао је Маринковић.

Скупу су присуствовали и министар одбране Србије Зоран Ђорђевић, као и предсједник Одбора за европске интеграције Народне скупштине Републике Српске Бранислав Бореновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана