Potraga za novcem za izbore

M. Mi.
Potraga za novcem za izbore

Sarajevo - Centralna izborna komisija (CIK) vodi pregovore sa vladama RS FBiH u vezi sa obezbjeđivanjem novca za lokalne izbore za opštine koje nisu usvojile budžet za ovu godinu ili nisu predvidjele dovoljno novca u kasi za te namjene, kazali su u CIK-u.

Ovaj problem muči 22 lokalne zajednice među kojima je 12 u Srpskoj. Početkom mjeseca CIK je organizovao sastanke sa predstavnicima lokalnih zajednica koje nisu usvojile budžet ili nisu obezbijedile dovoljno novca za izbore. Nakon razgovora sa predstavnicima opština počele su konsultacije sa višim organima vlasti odnosno vladama, koje treba da obezbijede novac za izbore.

U CIK-u su naveli da su u stalnoj komunikaciji sa vladama u vezi sa rješavanjem ovog problema i da će o ovoj temi biti riječi i na današnjoj konferenciji za novinare.

Iako je već polovina avgusta u RS, budžet za ovu godinu još nisu usvojile opštine Trnovo, Srbac, Novo Goražde, Jezero i Gradiška. Dovoljno novca u budžetima za izbore nisu obezbijedili Krupa na Uni, Ljubinje, Kupres, Bijeljina, Istočni Stari Grad, Han Pijesak i Čajniče.

Vlada RS planirala je da izdvoji 100.000 maraka za izbore u lokalnim zajednicama koje neće moći same da obezbijede novac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana