Potraga za još 8.000 nestalih

G. M.
Potraga za još 8.000 nestalih

Banjaluka - Od oko 31.500 osoba čiji je nestanak prijavljen tokom rata u BiH, do danas je identifikovano oko 23.000 lica, podaci su Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP).

- Pronađeno je i identifikovano oko 70 odsto ukupnog broja nestalih tokom rata, što predstavlja uspjeh u rješavanju tog  problema u odnosu na druge poratne zemlje. Ali, proces traženja nestalih osoba u BiH daleko je od kraja, s obzirom na to da se traga za još oko osam hiljada ljudi - naveo je ICMP.

Dodali su da su posmrtni ostaci 8.192 nestale osobe identifikovani putem klasičnih metoda, dok je njih 14.792 identifikovano na osnovu analize DNK.

Oko 3.000 neidentifikovanih posmrtnih ostataka još se nalazi u 12 mrtvačnica širom BiH. Stopa identifikacije u FBiH iznosi 74,83 odsto, a u Srpskoj 72,18 odsto.

- Preporuke ICMP-a nadležnima u BiH odnose se na potrebu pomaganja i podržavanja Tužilaštva BiH u efikasnom sprovođenju zadataka u vezi sa rješavanjem pitanja nestalih osoba - kažu u ICMP-u.

O problemu traženja nestalih u petak su razgovarali predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić i generalni direktor ICMP-a Katrin Bomberger. Zvizdić je istakao da vlasti u BiH moraju održati sistematičan, profesionalan i nepristrasan pristup pronalaženju nestalih lica. Bombergerova je naglasila hitnu potrebu potpune primjene Zakona o nestalim licima, koji je donesen 2004. godine, a čije ključne odredbe još nisu zaživjele.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana