Потрага за још 8.000 несталих

Г. М.
Потрага за још 8.000 несталих

Бањалука - Од око 31.500 особа чији је нестанак пријављен током рата у БиХ, до данас је идентификовано око 23.000 лица, подаци су Међународне комисије за нестале особе (ICMP).

- Пронађено је и идентификовано око 70 одсто укупног броја несталих током рата, што представља успјех у рјешавању тог  проблема у односу на друге поратне земље. Али, процес тражења несталих особа у БиХ далеко је од краја, с обзиром на то да се трага за још око осам хиљада људи - навео је ICMP.

Додали су да су посмртни остаци 8.192 нестале особе идентификовани путем класичних метода, док је њих 14.792 идентификовано на основу анализе ДНК.

Око 3.000 неидентификованих посмртних остатака још се налази у 12 мртвачница широм БиХ. Стопа идентификације у ФБиХ износи 74,83 одсто, а у Српској 72,18 одсто.

- Препоруке ICMP-а надлежнима у БиХ односе се на потребу помагања и подржавања Тужилаштва БиХ у ефикасном спровођењу задатака у вези са рјешавањем питања несталих особа - кажу у ICMP-у.

О проблему тражења несталих у петак су разговарали предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић и генерални директор ICMP-а Катрин Бомбергер. Звиздић је истакао да власти у БиХ морају одржати систематичан, професионалан и непристрасан приступ проналажењу несталих лица. Бомбергерова је нагласила хитну потребу потпуне примјене Закона о несталим лицима, који је донесен 2004. године, а чије кључне одредбе још нису заживјеле.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана