Потпуни хаос у власти у Сарајеву

Ведрана Кулага, Жељка Домазет
Потпуни хаос у власти у Сарајеву

Сарајево - Запаљиве изјаве бошњачког члана Предсједништва БиХ и лидера СДА Бакира Изетбеговића продубиле су кризу у власти на нивоу БиХ која је близу потпуне блокаде и јуче су отказане сједнице Представничког дома Парламента и Савјета министара БиХ.

Изетбеговић је једном интервјуу на питање шта ће урадити ако РС распише референдум о отцјепљењу рекао да је спреман и за рат, а уље на ватру долио је изјавом да се нада да ће БиХ признати самопроглашено Косово.

Посланици из РС нису дошли на јучерашњу сједницу Представничког дома Парламента БиХ, која је одгођена до даљег због недостатка кворума. Нешто касније одгођена је и сједница Савјета министара БиХ јер су и министри у друштву посланика из Савеза за промјене отишли у Бањалуку на консултације код члана Предсједништва БиХ из РС Младена Иванића. Владајућа коалиција у РС коју чине СНСД, ДНС и СП позвала је представнике Савеза за промјене да због Изетбеговићевих изјава напусте институције БиХ и да дођу на консултације у Бањалуку како би све српске странке заузеле заједнички став. Тај позив међутим није наишао на одобравање у Савезу за промјене из којег је и послије консултација код Иванића поручено да неће отићи из институција на нивоу БиХ јер тамо бране интересе РС.

Предсједник РС и СНСД-а Милорад Додик казао је, коментаришући одбијање представника Савеза за промјене да напусте институције БиХ и да дођу на консултације са странкама које чине власт у Српској, да је прича о томе да се мора остати у институцијама да не би тамо неко нешто усвојио без Срба пала у воду и да је све обмана.

- Посланици Представничког дома из српског народа нису дошли на сједницу и шта се десило? Да ли је тамо нешто усвојено без Срба? Није. Владајућа коалиција у РС није ништа ни тражила него да заједно одговоримо на агресију из Сарајева и поручимо да нема БиХ без Срба. Изетбеговић је оваквим понашањем Савеза за промјене схватио да ће за фотељу у Сарајеву увијек нахватати довољно подобних Срба - рекао је Додик.

Нагласио је да је одлука о непризнавању лажне државе Косово давно донесена у РС и изразио задовољство што Иванић прати и поштује тај став.

- Добро је кад је Иванић, када већ није нико из Савеза за промјене, осудио пријетње ратом, само није добро да се понашамо као да је то рекао случајни пролазник на улици - упозорио је Додик.

Иванић је казао да му не пада на памет да се повлачи из институција БиХ због изјаве једног човјека.

- БиХ тоне у кризу, политичке авантуре су штетне, а сваке врсте позивања на рат су за осуду. БиХ неће признати Косово - рекао је Иванић и додао да не одбија могућност да се састане са Додиком ако се буде заоштравала реторика и компликовала ситуација.

Функционер СДС-а и министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић рекао је да нису разговарали о напуштању институција БиХ.

- На Изетбеговићеве неодговорне изјаве и сијање страха наш одговор је јасан, а то значи да питање признања Косова неће доћи на дневни ред у институцијама БиХ - рекао је Шаровић.

Предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић рекао је да Изетбеговић сам не може донијети било какву одлуку која ће значити став БиХ.

- РС никада неће дозволити да се његове идеје реализују на начин како је представио у изјавама - казао је Чубриловић.

Премијерка РС Жељка Цвијановић рекла је да је на нивоу БиХ закрчење система и да су безначајне консултације одржане код Иванића.

- Не видим ни медицинско, ни политичко средство да дође до деблокаде. У години која није изборна ништа није урађено и како да очекујемо да ће нешто бити урађено идуће године - истакла је Цвијановићева.

Предсједник ДНС-а Марко Павић рекао је да је несхватљиво да Савез за промјене који са Изетбеговићем држи власт на нивоу БиХ не види колику штету то наноси Србима и РС.

- Не разумијем да нису спремни на дијалог са коалицијом на власти у Српској - нагласио је Павић.

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламента БиХ Шефик Џаферовић из СДА је рекао да му није драго да се овакве ствари дешавају и да Изетбеговић нити било ко од њих није дао изјаву која би могла да доведе до оваквог поступка. Лидер СББ-а Фахрудин Радончић сматра да је Изетбеговић намјерно рекао да је спреман за рат да би изазвао хаос и скренуо пажњу због опште мржње у бошњачком корпусу према њему и његовој супрузи. Посланик Независног блока у Парламенту БиХ Садик Ахметовић рекао је да је БиХ ушла у институционалну кризу која ће трајати најмање годину.

Вучић

Предсједник Србије Александар Вучић поновио је да је ријеч о веома сложеној изјави Бакира Изетбеговића са далекосежним посљедицама и одбацио наводе о личној бурној реакцији и кривици Србије за полемику.

- И даље сам за то да Србија не реагује ни једном тешком речју. Али, ако неко мисли да су то биле неважне, успутне речи, мислим да греши - поручио је Вучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана