Потписане измјене споразума о запошљавању у Словенији

Срна
Потписане измјене споразума о запошљавању у Словенији

Сарајево - У Сарајеву је данас потписан Споразум о измјенама и допунама Споразума између Савјета министара БиХ и Владе Словеније о запошљавању држављана БиХ у Словенији и Протокол о измјенама и допунама Протокола за провођење Споразума.

Споразум и Протокол су потписали министар цивилних послова БиХ Адил Османовић и министар рада, породице, социјалних послова и једнаких могућности Словеније Ања Копач Мрак.


Османовић је на конференцији за новинаре након церемоније потписивања истакао да је изворни Споразум о запошљавању у Словенији потписан 22. јуна 2011. године и да је ступио на снагу 1. марта 2013. године, а да је сада ријеч о измјенама и допунама тог споразума које су настале компромисом двије стране.

"Ове измјене и допуне омогућавају остваривања права држављана БиХ у Словенији којих је сада 29.000 који живе и раде у тој земљи", рекао је Османовић.

Према његовим ријечима, у 2013. години држављанима БиХ издата је 661 радна дозвола, у 2014. години 1.870, у 2015. години 2.677, а у 2016. години 3.064 дозволе.

"Промјене споразума омогућиће сигурност и транспарентност запошљавања. Ако радник добије отказ, неће изгубити радну дозволу и може тражити ново запослење", рекао је он.

Мракова је истакла да долазак радника из БиХ у Словенију биљежи позитиван тренд и повећање од 60 одсто у посљедњем временском периоду.

"То говори о позитивним привредним кретањима у наше двије земље, а овај споразум даће социјалну и правну сигурност радницима и свједочи о одличној билатералној сарадњи", истакла је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана