Potpisana Deklaracija o međustranačkoj saradnji SNSD-a iJedinstvene Rusije

Srna
Potpisana Deklaracija o međustranačkoj saradnji SNSD-a iJedinstvene Rusije

Banjaluka - Savez nezavisnih socijaldemokrata /SNSD/ i stranka "Jedinstvena Rusija" potpisali su danas u Moskvi Deklaraciju o međustranačkoj saradnji i zajedničkim aktivnostima Jedinstvene Rusije i stranaka u državama regiona. Deklaraciju su potpisali generalni sekretar SNSD-a Luka Petrović i zamjenik sekretara Generalnog savjeta Jedinstvene Rusije Sergej Željeznjak.

Petrović je istakao da je Republika Srpska upoznata sa izjavom Državne Dume Ruske Federacije koja je usvojena 22. juna i u vezi je sa razmještanjem novih američkih protivraketnih sistema /PRO/ u istočnoj Evropi, saopštila je Služba za informisanje SNSD-a.

"Želimo da podržimo naše kolege u regionu koji su podržali izjavu Državne Dume Ruske Federacije i smatramo da je to logičan korak usmjeren ka pojačavanju mira koji sada postoji na Balkanu", rekao je Petrović.

On je naglasio da u ovoj situaciji Evropski ugovor za kolektivnu bezbjednost, koji je predložila vodeća stranka Ruske Federacije, nema alternativu, te da to sigurno nije zbog toga što se nekom sviđa lijepa reč "neutralnost".

"Mi smo neutralni, ali smo na strani mira i stoga želimo garancije svog suvereniteta i integriteta. Svjesni smo ozbiljnosti izazova koji prijeti civilizovanom i mirnom razvoju evroazijskog kontinenta, te stoga smatramo da je potrebno formirati i sprovoditi politiku žnovog popuštanja međunarodne zategnutostiž", istakao je Petrović.

Potpredsjednik SNSD-a Marko Vidaković rekao je da su ljudi iz Republike Srpske, koji su preživjeli rat, protivnici naredne faze trke u naoružanju u jugoistočnoj Evropi, te da je čudno da tu činjenicu ne razumiju sve zemlje u regionu.

"Mi podržavamo politiku Rusije na Balkanu zato što vidimo njen strateški i pozitivan pravac. Dejtonski sporazum, koliko god se kritikuje, za nas i naš region predstavlja ostrvo stabilnosti", istakao je Vidaković u obraćanju.

On je naveo da postoje nejasnoće zašto je Evropa bez jugoistočnog dijela iznenada odlučila da se naoružava.

"Želimo da znamo gdje je ta ivica i koliko to sve može da nas dodirne. Smatramo da konsenzus zasnovan na vojnoj neutralnosti predstavlja osnovu mira i stabilnosti na Balkanu", naglasio je Vidaković.

On je dodao da je, ukoliko ne postoji drugačija alternativa, potrebno prihvatiti novi format zasnovan na tome da neutralne države ne treba da pruže svoja područja za potrebe vojnih baza, ali smatra da je to važna komponenta integriteta država Jugoistočne Evrope, te da to doprinosi miru u regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana