Потписан уговор о кредиту за Коридор “Пет це” вриједан 34 милиона евра

Срна
Потписан уговор о кредиту за Коридор “Пет це” вриједан 34 милиона евра

Сарајево - Министар финансија и трезора у Савјету министара у техничком мандату Вјекослав Беванда и представник Кувајтског фонда за развој Марван ел Ганем потписали су данас у Сарајеву уговор о кредиту за изградњу ауто-пута на Коридору “Пет це” чија је вриједност 34 милиона евра.

Током исте церемоније, директор “Аутоцеста Федерације БиХ” Аднан Терзић потписао је са Ганемом пројектни уговор који се односи на изградњу ауто-пута на Коридору “Пет це” на дионици Немила-Доња Грачаница.

“Кувајтски развојни фонд значајан је партнер БиХ јер Кувајт, као пријатељска земља, већ дуги низ година подржава пројекте у области инфраструктуре”, рекао је Беванда новинарима након потписивања споразума.

Према његовим ријечима, новцем који ће бити обезбијеђен овим кредитом биће финансирана дионица од Немиле до Доње Градине у дужини од 17,7 километара, што је врло битна путна комуникација на Коридору “Пет це”.

Беванда је прецизирао да је овај кредит повољан за БиХ, јер је рок отплате 20 година, уз грејс период од пет година и каматну стопу од два одсто годишње.

Он је захвалио кувајтским партнерима за подршку БиХ.

Ганем је нагласио да је потписани уговор о кредиту важан корак у сарадњи БиХ и Кувајта, а посебно за реализацију кредита који ће омогућити успостављање боље повезаности БиХ са Европом.

Он је подсјетио да је Кувајтски развојни фонд у БиХ присутан од 1997. године и да је од тада у БиХ пласирао пет кредита укупне вриједности од око 124 милиона долара, као и два гранта за техничку помоћ у износу од 1,2 милиона долара.

Ганем је обећао наставак привредно-економске сарадње и јачања пријатељских веза Кувајта и БиХ, за добробит грађана БиХ.

Директор “Аутоцеста Федерације БиХ” Аднан Терзић рекао је да ће реализацијом овог кредита, односно изградњом дионице Немила-Доња Грачаница бити успостављена непрекинута дионица ауто-пута од Жепча до Сарајева.

Он је захвалио Беванди, Ганему и њиховим сарадницима за успјешно обављен посао у вези са припремом овог кредита.

“Ово је још један вриједан каменчић у великом мозаику који се зове ауто-пут на коридору жПет цеж”, истакао је Терзић.

Терзић је најавио да “Аутоцесте Федерације Бих” планирају да смањују проценат задужења код европских, а повећавају код домаћих комерцијалних банака.

Одговарајући на питања новинара, и Беванда и Терзић су констатовали да нема проблема са прикупљањем и дистрибуцијом око 620 милиона КМ по основу акциза, а које су у складу са новим законом прослијеђене ентитетским компанијама које се баве изградњом ауто-путева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана