Потписан споразум за реструктурисање Жељезница

Танјуг
Потписан споразум за реструктурисање Жељезница

Бањалука - Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија и регионални потпредсједник Свјетске банке за Европу и централну Азију Сирил Милер потписали су данас у Бањалуци пројектни споразум за реструктурисање "Жељезница Републике Српске" у износу од 51,3 милиона евра.

Тегелтија је истакао да ће након власничког реструктурисања "Жељезнице" бити у стоодстотном власништву Републике Српске.


"Највећи дио обавеза по основу реструктурисања преузима Република Српска по изузетно повољним финансијским условима, а рок за отплату кредита је 32 године", рекао је новинарима Тегелтија након потписивања споразума.

Он је навео да је моделом реструктурисања предвиђено да "Жељезнице" буду финансијски одрживе.

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић нагласио је да ће пројекат реструктурисања "Жељезница" имати три правца–власнички, финансијски и организациони, с циљем да предузеће буде профитабилно и самоодрживо.

"Један од циљева реструктурисања јесте и смањење броја запослених у жЖељезницамаж. Оптимално би било да у предузећу ради 2.100 радника. План је да у првој години реструктурисања број радника буде умањен за 500, а још 500 до краја процеса 2021. године. Разумијем забринутост синдиката за судбину радника, али о свему се разговара", рекао је Трнинић и навео да је предвиђено да кредитним средствима буду исплаћене обавезе према радницима.

Он је поновио да смањење броја радника не значи отпуштање, него пензионисање и да их је до сада у пензију отишло 340, те да ће кредитна средства бити оперативна након што се изјасни парламент БиХ.

Милер је рекао да су планови за реструктирисање "Жељезница" неопходни с циљем обезбјеђивања одрживости рада предузећа, унапређења квалитета услуга, те да је већина земаља реструктурисала жељезнице.

Потписивању су присуствовали директор Свјетске банке за земље Балкана Линда ван Гелдер и шеф Канцеларије Свјетске банке за БиХ и Црну Гору Емануел Салинас.

Народна скупштина Српске усвојила је 22. фебруара одлуку о прихватању задужења Српске у износу 51,3 милиона евра код Свјетске банке-Међународне банке за обнову и развој за пројекат реструктурисања "Жељезница Републике Српске" с циљем унапређења оперативне ефикасности и финансијске одрживости.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана