Потписан споразум о реализацији пројекта изградње каскада средњих ХЕ на ријеци Врбас

РТРС
Потписан споразум о реализацији пројекта изградње каскада средњих ХЕ на ријеци Врбас

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић и генерални директор компаније “Ракурс-инжењеринг” из Санкт Петербурга Леонид Чернигов потписали су у петак у Бањалуци споразум о сарадњи на реализацији пројекта изградње каскада средњих хидроелектрана на ријеци Врбас, чија је вриједност 500 милиона евра.

Ђокић је истакао да је реализација наведеног пројекта изузетно важна за развој енергетског сектора Републике Српске, јер је предвиђена изградња четири каскадне хидроелектране на ријеци Врбас.

“Када је ријеч о пројекту изградње каскада средњих хидроелектрана на ријеци Врбас /Доњи Врбас/, планирана је изградња хидроелектране Трн, инсталисане снаге 24,01 мегавата са просјечном годишњом производњом 139,90 гигават часова, а процјењује се да би током градње на овом објекту било ангажовано 380 радника”, рекао је новинарима Ђокић након потписивања споразума.

Он је истакао да би хидроелектрана Лакташи требало да има инсталисану снагу од 16,18 мегавата, просјечну годишњу производњу од 95,2 гигават часова, а процјењује се да би током градње на овом објекту било ангажовано 280 радника.

“У хидроелектрани Косјерево, инсталисана снага би била 13,3 мегавата, просјечна годишња производња 102 гигават часова, а процјењује се да би током градње на овом објекту било ангажовано 220 радника. Хироелектрана Разбој имала би инсталисану снагу 16,50 мегавата, просјечну годишњу производњу 102,1 гигават часова, а током градње на овом објекту било би ангажовано 280 радника”, рекао је Ђокић.

Он је навео да ће изградњом бити обезбијеђена и заштита земљишта, те унапређена могућност бављења пољопривредом.

Ђокић је подсјетио да Република Српска има успјешну сарадњу и са руском области Нижњи Новгород, која је економски веома моћна.

“Република Српска и Нижњи Новгород су заинтересовани да сарађују у области привреде, образовања, науке и културе. Компаније из ове руске области имају интерес да сарађују са нама и могуће је да њихова делегација посјети Бањалуку до краја овог мјесеца, а ако не онда веома скоро”, каже Ђокић.

Чернигов каже да зна хидропотенцијал ријеке Врбас, те да је основни садржај данашњег споразума истраживање могућности у изградњи хидроцентрала у Републици Српској.

“Заинтересовани смо за реализацију овог пројекта. Санкт Петербург није само град културе, него и научно-технички и инжењеријски центар”, рекао је Чернигов.

Он је нагласио да је његова компанија спремна да уради све неопходне анализе и да размотри могућност проналаска инвеститора, укључујући могућности руског експортног центра.

“Дио споразума се односи и на иновационе технологије, с циљем повећања ефикасности хидреоелектрана, али и унапређења безбједности у њиховом раду”, рекао је Чернигов и напоменуо да је Санкт Петребург спреман да помогне у обуци инжењера из Српске.

Потписивању су присуствовали предсједник Републике Српске Милорад Додик и губернатор Санкт Петербурга Георгиј Полтавченко.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана