Potpisan sporazum o bezbjednijoj razmjeni podataka o umrlima

Srna
Potpisan sporazum o bezbjednijoj razmjeni podataka o umrlima

Banjaluka - Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić i direktor Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Srpske Mladen Milić potpisali su danas u Banjaluci sporazum o korištenju podataka o umrlim licima, koji će omogućiti bezbjedniju razmjenu podataka na dnevnom nivou i ubrzati provjeru vjerodostojnosti informacija o korisnicima Fonda.

Rešićeva je navela da potpisivanje Sporazuma o korištenju podataka iz Centralne baze drugog primjerka matičnih knjiga, koji su evidentirani u matičnoj knjizi umrlih i preneseni u Centralnu bazu, predstavlja unapređenje dugogodišnje uspješne saradnje Ministarstva i Fonda PIO.

"Od danas ćemo koristiti bezbjednosno mnogo kvalitetniju aplikaciju, koja će Fondu PIO obezbijediti ažuriranje podataka na dnevnoj bazi, što će doprinijeti i bržoj provjeri preminulih korisnika, te smanjiti zloupotrebe prilikom isplate penzija", rekla je Rešićeva novinarima nakon potpisivanja Sporazuma.

Ona je pojasnila da će Sporazum doprinijeti unapređenju saradnje u bezbjednosnom smislu, ali i unapređenju same tehnologije, jer su do sada podaci bili ažurirani na mjesečnom nivou, a za njihovu razmjenu korištena je zastarjela tehnologija.

Milić je naveo da će nova tehnologija omogućiti da se podaci koji budu uneseni u knjigu umrlih u bilo kojoj lokalnoj zajednici u Republici Srpskoj istog momenta nađu i u bazi podataka Fonda PIO.

"Istog momenta pristupa se obustavljanju isplate penzije, odnosno, ukoliko ima nasljednik, onda on podnosi zahtjev za ostvarivanje prava na porodičnu penziju", rekao je Milić.

Navodeći da dosadašnja praksa nije obavezivala korisnike prava na penziju da dostavljaju potvrdu o životu, on je rekao da je bilo velikih problema i značajnih odliva sredstava iz budžeta, jer vrijeme smrti nije pravovremeno prijavljivano.

"Nastavićemo da pratimo savremena dostignuća informacionih tehnologija u ovoj oblasti, mada i sada možemo reći da je bezbjednost podataka 100 odsto zagarantovana", dodao je Milić.

Prema njegovim riječima, ima 210.000 korisnika prava na penzijsko-invalidsko osiguranje koji žive u Republici Srpkoj, dok oko 50.000 njih živi van teritorije Srpske.

Milić je naveo da će ključna tačka razovora na 10. jubilarnim susretima direktora fondova PIO sa prostora bivše Jugoslavije biti kako da se maksimalno zaštiti razmjena podataka između fondova.

"Podaci se i sada razmjenjuju, ali to su razmjene na mjesečnom ili kvartalnom nivou, zbog čega dolazi do finansijskih gubitaka, jer nemamo pravovremene podatke o nastupima smrti korisnika", rekao je Milić.

Kada je riječ o korisnicima penzijsko-invalidskih prava koji su ta prava ostvarili na određen nelegalan način, Milić je podsjetio da je Fond PIO Srpske još krajem 2011. godine pokrenuo akciju "Stop prevarama, do penzije pošteno", koja je, uz dosljednu primjenu zakonskih propisa u budžetu uštedila do sada oko 30 miliona KM, jer ta sredstva nisu isplaćena.

"Podnijeli smo i nekoliko stotina krivičnih prijava zbog prilaganja falsifikovane medicinske dokumentacije iz zdravstvenih ustanova iz regiona, na osnovu koje su pojedinci ostvarili prava na invalidsku penziju", rekao je Milić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana