Потписан милионски уговор између Космоса и Југоимпорта

Срна
Потписан милионски уговор између Космоса и Југоимпорта

Бањалука - Представници предузећа за производњу, ремонт и трговину "Космос" из Бањалуке, Министарства одбране Србије и фирме "Југоимпорт СДПР" Београд потписали су данас у Бањалуци око два милиона евра вриједан уговор о пружању услуге генералног ремонта, оправке и верификације дијела комплета ракетних система.

Уговор је потписан у просторијама "Космоса" у присуству високих званичника Републике Српске и Србије, међу којима су били предсједник Републике Српске Милорад Додик, министар одбране Србије Александар Вулин и министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић.


"Ова стратешка сарадња може бити од великог значаја за укупни економски развој Српске и Србије и наставићемо предано радити на томе. Очекујемо да до краја године урадимо стратегију развоја намјенске индустрије Српске у сарадњи са Владом Србије и Министарством одбране Србије, што ће бити нови колосијек сарадње у наредном периоду", рекао је Ђокић новинарима у Бањалуци.

Он је навео да је данас потписани уговор изузетно значајан за Српску и за "Космос" који је прије само неколико година био у врло тешком стању.

"Успјели смо да ова фирма великим напорима менаџмента и уз огромну подршку Владе крене путем опоравка и убрзаног развоја", рекао је Ђокић.

Он је истакао да "Космос" сада има закључене уговоре и планове за закључивање нових са другим пословним партнерима.

"У будућности ће са Министарством одбране Србије бити још оваквих уговора, не само са жКосмосомж, већ и са другим фирмама као што су Фабрика мотора специјалне намјене жОраож и жЗракж Теслић", рекао је Ђокић, подсјетивши да се у тим предузећима већ одвија одређен облик производње захваљујући потписаном споразуму о сарадњи са Министарством одбране Србије.

Он је истакао да је предсједник Републике Српске Милорад Додик у сарадњи са предсједником Србије Александром Вучићем дао велики допринос и подршку успостављању овакве сарадње и развоју односа двије земље, а захвалио је и Влади Србије и министру Вулину, јер је након његових посјета предузећима из Српске почела општа сарадња у сектору намјенске индустрије.

Директор "Космоса" Душан Вјештица, који је потписао уговор са руководиоцем "Југоимпортовог" одсјека за Европу и Америку Мирославом Мијатовићем и бригадним генералом Војске Србије Жељком Нинковићем, рекао је да та фирма запошљава 186 људи и да ће закључени посао и пројекти са Министарством одбране Србије изазвати потребу за нових 40 до 50 радника.

"Ово је за нас стратешки уговор и односи се на ремонт система борбене технике противваздушне одбране /ПВО/. То је један у низу уговора који по квалитетном завршетку посла слиједе у будућности и биће их још", рекао је Вјештица и обећао да ће посао склопљен са Министарством одбране бити обављен квалитетно и у предвиђеним роковима.

Начелник Управе за логистику Генералштаба Војске Србије Жељко Нинковић, који је потписао уговор уз сагласност Министарства одбране, изразио је задовољство што "Космос" спада у низ озбиљних партнера Војске Србије када је ријеч о одржавању система ратне технике и средстава ПВО.

"Циљ је да наша техника функционише како се од ње очекује и да се нашој војсци омогући да одговори обавезама", рекао је Нинковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана